5.2.14

Kaczka w sosie porzeczkowym

Ok, wiem, że jest środek tygodnia i taki obiad w środę to trochę dziwny widok. Chyba, że to zdjęcie zrobione obiadu w restauracji, albo jak u mnie zdjęcie archiwalne. Ale muszę Wam pokazać ten obiad, bo był pyszny. Z tego co sobie przypominam to moje pierwsze spotkanie ze smakiem kaczki (robiłam zupę na wywarze z kaczki, ale mięsko wtedy zjadł piesek). Nie jest to z pewnością mięso tak chude jak kurczak, ale każdemu się należy. 
Naszą kaczuszkę skomponowaliśmy z owocowym sosem wyczarowanym z dżemu.



Kaczka w sosie porzeczkowym

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kaczki
  • 3 cm świeżej papryczki chilli
  • kilka goździków
  • kilka kulek kolendry
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oleju
  • 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
Przygotowanie:
  1. Papryczkę drobno posiekać. Dodać resztę przypraw, wymieszać z oliwą i zamarynować piersi kaczki. Kaczkę uprzednio ponacinać od tłustej strony
  2. Wysmażyć mięso z obu stron zaczynając od tłustej strony. Na koniec jeszcze chwilę poddusić. 
  3. W rondelku podgrzać dżem - polać wysmażone mięso.
  4. Podawać z ziemniaczanym puree. 


Walentynkowa kolacja we dwoje

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam mięso kaczki... Zwłaszcza w towarzystwie owoców ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam kaczki :O
    Wygląda obłędnie!! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Porzeczki i kaczka? To musi być przepyszne połączenie! Do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Silris2/05/2014

    A kaczkę można smażyć bez skóry czy koniecznie trzeba razem z nią? Proszę się nie śmiać, jeśli pytanie jest głupie, ale serio nie wiem :D. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Great post and blog! Lets follow each other?
    http://www.solaanteelespejo.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP