Ok, wiem, że jest środek tygodnia i taki obiad w środę to trochę dziwny widok. Chyba, że to zdjęcie zrobione obiadu w restauracji, albo jak u mnie zdjęcie archiwalne. Ale muszę Wam pokazać ten obiad, bo był pyszny. Z tego co sobie przypominam to moje pierwsze spotkanie ze smakiem kaczki (robiłam zupę na wywarze z kaczki, ale mięsko wtedy zjadł piesek). Nie jest to z pewnością mięso tak chude jak kurczak, ale każdemu się należy.
Naszą kaczuszkę skomponowaliśmy z owocowym sosem wyczarowanym z dżemu.
Kaczka w sosie porzeczkowym
Składniki (na 2 porcje):
Naszą kaczuszkę skomponowaliśmy z owocowym sosem wyczarowanym z dżemu.
Kaczka w sosie porzeczkowym
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kaczki
- 3 cm świeżej papryczki chilli
- kilka goździków
- kilka kulek kolendry
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki oleju
- 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
Przygotowanie:
- Papryczkę drobno posiekać. Dodać resztę przypraw, wymieszać z oliwą i zamarynować piersi kaczki. Kaczkę uprzednio ponacinać od tłustej strony
- Wysmażyć mięso z obu stron zaczynając od tłustej strony. Na koniec jeszcze chwilę poddusić.
- W rondelku podgrzać dżem - polać wysmażone mięso.
- Podawać z ziemniaczanym puree.
Uwielbiam mięso kaczki... Zwłaszcza w towarzystwie owoców ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kaczki :O
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!! :D
pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńPorzeczki i kaczka? To musi być przepyszne połączenie! Do spróbowania.
OdpowiedzUsuńA kaczkę można smażyć bez skóry czy koniecznie trzeba razem z nią? Proszę się nie śmiać, jeśli pytanie jest głupie, ale serio nie wiem :D. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOczywiście, można :)
Usuń