17.3.14

Łosoś na szpinaku

Uwielbiam łososia - wędzonego w cienkich plastrach, brzuszki, pasty a przede wszystkim porządny kawałek surowego, któremu wystarczy sól, pieprz, patelnia lub piekarnik żeby pieścił moje podniebienie. Naprawdę myślę, że raz w tygodniu mogłabym spokojnie jeść go na obiad, niestety ma pewien minus, który sprawia, że łosoś jest u mnie na talerzu towarem raczej ekskluzywnym - cena. Z drugiej strony dzięki temu kiedy już go jem delektuję się każdym kawałeczkiem.



Łosoś na szpinaku

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 kawałki łososia
  • mrożony szpinak 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Szpinak rozmrozić na patelni. Dodać starty czosnek, sól, pieprz; wymieszać. Opcjonalnie można dodać nieco śmietany.
  2. Na osobnej rozgrzanej patelni położyć kawałki łososia. Smażyć z obu stron do zrumienienia (ok. 3-4 minuty z każdej strony). Można sprawdzić w trakcie czy mięso nie jest surowe. 
  3. Łososia podawać na szpinaku.

13 komentarzy:

  1. Niedawno zrobiłam coś niemal identycznego! Nie mogłam się najeść. Łosoś i szpinak - dwa ulubione składniki :)
    A poza tym genialny blog, juz od dłuższego czasu obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takiego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, mnie cena tez zabija dlatego jem go rzadko, a rybę raczej kupuję dorsza czy innego typu :)

    Ale on wygląda na tym szpinaku..!! Matko <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak i łosoś są dla siebie stworzone! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne zdjęcie pysznego dania. Tyle. I aż tyle. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie! :) Łosoś i szpinak to moja miłość!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też mnie ceną odstrasza łosoś, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) ze szpinakiem dla mnie idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. ten łosoś tak apetycznie wygląda, że nie można się mu oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  11. u mnie łosoś gości codziennie ale raczej ze szparagami, więc muszę wypróbować Twojego sposobu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. moje ulubione połączenie:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP