12.7.14

Dżem truskawka-rabarbar

Wszystkim, którzy dziś mogą podziwiać słońce za oknem zazdroszczę. Ci którzy słońca nie mają mogą wprowadzić nieco słońca jedzeniem. Ja na późne śniadanie, zakrawające wręcz na wczesny obiad zjadłam naleśniki z domowym dżemem truskawka-rabarbar. Słodko-kwaśny smak, dla mnie idealny, można zjeść wiele i się nie zasłodzić. Pomysłów na wykorzystanie dżemu chyba nie muszę nikomu przypominać - są ich dziesiątki :)



Dżem truskawka-rabarbar

Składniki (na 2 słoiki):
  • 600 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 5-7 łyżek cukru/substancji słodzącej

Przygotowanie:
  1. Umyte truskawki pozbawione szypułek (duże sztuki można przekroić na pół) i rabarbar pokrojony na małe kawałki zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny, aż owoce puszczą trochę soku.
  2. Do owoców dolać pół szklanki wody i gotować na małym ogniu, aż owoce zmiękną, zaczną się rozpadać, aż w końcu zaczną gęstnieć. Od czasu do czasu przemieszać, zwracając uwagę czy się nie przypalają. Jeżeli owoce wydają się zbyt kwaśne dodać jeszcze trochę cukru. 
  3. Słoiki sparzyć zalewając przegotowaną wodą, dokładnie wytrzeć. Nakładać dżem, zakręcić. 
  4. Słoiki wstawić do garnka wyścielonego na dnie szmatką, zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików i trzymać na małym ogniu ok 15 minut. 
  5. Po wyjęciu postawić zakrętkami do dołu na min pół godziny. 



Przetwory

5 komentarzy:

  1. O kurczę.. to połączenie smaków musi wymiatać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! bardzo lubię sam truskawkowy, więc z rabarbarem też musi być pyszny :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar + truskawka = połączenie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbarowo-truskawkowe wariacje w słoiku brzmią i wyglądają cudownie. U mnie w tym roku truskawki w innych połączeniach, ale przepis koniecznie zapisuję do wykorzystania w przyszłym sezonie jako priorytetowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ehh, już po truskawkach... dżemy zrobiłam z samych truskawek. Szkoda, że wcześniej nie pomyślałam o takim smacznym połączeniu :) bardzo lubię wypieki i napoje z rabarbaru!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP