22.4.18

Deser owocowy z kokosowym kremem i sosem daktylowym

Proszę Państwa! stała się rzecz straszna - przeszłam na dietę. W zasadzie nie dietę, a post, czyli dla bloga jeszcze gorzej. Bo co tu za przepis można wyczarować kiedy do wyboru ma się na oko 20 rodzajów warzyw i zaledwie 2 owoce. A jak już nawet wyczaruje to jedynymi odbiorcami takiej treści będą osoby, które również poszczą, bo "zwykły" człowiek nic ekscytującego tutaj nie ujrzy. Jedynym ratunkiem jest fakt, że mąż mój z postu nie korzysta, więc dla niego mogłabym coś upiec. Póki co ratuję się jednak tym co spisane na kartce, a czego jeszcze nie zdążyłam zamieścić. 
Dziś padło na szybki, bardzo letni deser. 


Deser owocowy z kokosowym kremem

Składniki (4 porcje):

  • puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 400 g truskawek
  • pół świeżego ananasa
  • 60 g daktyli
Przygotowanie:
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 15 minut, do zmiękczenia. 
  2. Truskawki i ananasa pokroić na kawałki. Wsypać do pucharków.
  3. Śmietankę z mleczka kokosowego (tylko stałą część!) zmiksować z jogurtem i miodem. Przełożyć do pucharków. 
  4. Odlać wodę z daktyli i zblendować dokładnie daktyle, dodając płynną część z mleczka kokosowego. Powstanie daktylowy sos, którym można polać deser.

3 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP