Kuszące ceny młodej kapusty przyczyniły się do powstania mojego jutrzejszego obiadu; bo bigos wiadomo - lepszy jak poleży. Można zrobić wersję wegetariańską, lub mięsną. Ja dodałam chude frankfuterki, które mama kupuje w magicznym miejscu (wiejskie wyroby), ale oczywiście można dodać kurczaka lub wieprzowinę.
Bigos z cukinią
Składniki:
Bigos z cukinią
Składniki:
- pół małej główki kapusty białej
- pół kilo młodej kapusty kiszonej
- połowa cukinii
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 frankfuterki
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kiszoną kapustę posiekać (jeżeli z woreczka to uprzednio opłukać wodą, aby zmniejszyć jej kwasowość). Wrzucić do garnka, zalać wodą
- Białą kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać do garnka z kiszoną kapustą. Posolić, gotować do miękkości - ok. 50 minut
- W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, pieczarki oraz cukinię pokrojone w grubszą kostkę, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
- Do miękkiej kapusty wrzucić warzywa z patelni, oraz pokrojone w kostkę frankfuterki. Koncentrat rozpuścić z odrobiną wody, dodać do garnka. W razie potrzeby doprawić, całość wymieszać.
- Dusić pod przykryciem 15-20 minut.
uwielbiam bigos! taki z dodatkiem cukini musi być wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńAleż narobiłaś mi apetytu tymi zdjęciami - momentalnie zgłodniałam :) Wypróbuję ten przepis - jeszcze nie jadłam bigosu z cukinią.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Joanna z THE VIOLIN STYLE
PS. U mnie jest nowa stylizacja z małą czarną w tropikalnym wydaniu (; Będzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz :)
na pewno pyszny:) nie cierpię takiego bigosu z masą tłustych skwarek, zdecydowanie wolę taki jak twój:)
OdpowiedzUsuńze wszystkich słodyczy najbardziej lubię bigos;D
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja wygląda apetycznie...
heh, i ta płyta...jakby moja;D
pozdrawiam;)
Podoba mi się, nie za dużo tego całego mięcha:)) leciutki
OdpowiedzUsuń