Tak długo nie miałam piekarnika, że teraz w ciągu tygodnia upiekłam już drugie ciasto. Tak samo proste jak poprzednie i tak samo dobre (chociaż bardziej słodkie za sprawą bananów). Podczas robienia zdjęć zjadłam już 3 kawałki. Jest mokre w środku i chrupiące z zewnątrz - idealna kompozycja.
Świetny dodatek do niesłodkiej herbaty.
Chlebek bananowy (źródło: raspberriescream)
Składniki:
Świetny dodatek do niesłodkiej herbaty.
Chlebek bananowy (źródło: raspberriescream)
Składniki:
- 250g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 80 g masła (lub twardej margaryny)
- 3 średnie banany, rozgniecione
- 3 duże jajka
- 80 g plus 1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego
- 3 łyżki miodu
- 40 g suszonych anansów, pokrojonych (ja pominęłam)
- 3 łyżki plus 1 łyżka wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
- Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników umieszczamy w misce i łączymy z masłem, aż powstanie kruszonka
- Mieszamy z bananami i jajkami. Dodajemy 80 g cukru i miód. Mieszamy aż masa będzie gładka, po czym dodajemy 3 łyżki wiórek i ananasy, mieszamy do połączenia składników.
- Masę przekładamy do keksówki i posypujemy pozostałym cukrem i wiórkami
- Pieczemy ok 45 minut(sprawdzamy patyczkiem)
uwagi: nie posypywałam wierzchu ciasta wiórkami, ani cukrem. Zrezygnowałam też z ananasów.
oo, widzisz, właśnie mi się wyświetliło...kolejna inspiracja;)
OdpowiedzUsuńRobienie zdjęć usprawiedliwia nawet i 5 kawałków! :D
OdpowiedzUsuńMmm, chlebek bananowy, kto by go nie lubił! Smakowita wersja:)
OdpowiedzUsuńjuż od jakiegoś czasu przymierzam się do takiego bananowego chlebka. muszę w końcu zrobić! :-)
OdpowiedzUsuńchlebek bananowy jest przepyszny, twój wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńmoze gdyby zdjecia byly ciekawsze bardziej zachecalo by to do skorzystania z przepisu!
OdpowiedzUsuń