Miał być łosoś, ale wygrała ekonomia i niższa cena pstrąga, a także szybszy pomysł na jego wykorzystanie. Pietruszki u mnie pod dostatkiem, więc trzeba było ją wykorzystać póki nie żółknie i nie więdnie.
"Pietruszka doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Listki pietruszki zapobiegają też wzdęciom i działają moczopędnie – mogą być stosowane w leczeniu kamicy nerkowej oraz dróg moczowych, są też doskonałym środkiem rozkurczowym. Zielone listki pietruszki zawierają bardzo dużo witaminy C i karotenu.
Wapń, magnez i potas zawarte w zielonych listach pietruszki doskonale wpływają na układ krążenia. Żelazo zawarte w liściach pietruszki pozwala skutecznie zwalczać anemię. zawiera także prowitaminę A, która ma wpływ na nasz wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w organizmie mieści się na jednej łyżce stołowej " źródło
Pieczony pstrąg w pietruszce
Składniki (na 2 porcje)
Wykonanie
"Pietruszka doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Listki pietruszki zapobiegają też wzdęciom i działają moczopędnie – mogą być stosowane w leczeniu kamicy nerkowej oraz dróg moczowych, są też doskonałym środkiem rozkurczowym. Zielone listki pietruszki zawierają bardzo dużo witaminy C i karotenu.
Wapń, magnez i potas zawarte w zielonych listach pietruszki doskonale wpływają na układ krążenia. Żelazo zawarte w liściach pietruszki pozwala skutecznie zwalczać anemię. zawiera także prowitaminę A, która ma wpływ na nasz wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w organizmie mieści się na jednej łyżce stołowej " źródło
Pieczony pstrąg w pietruszce
Składniki (na 2 porcje)
- 2 wypatroszone pstrągi
- 3 garści zsiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 100g miękkiego masła
- sól
- 200ml białego wina
- plasterki cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie
- Starty czosnek połączyć z masłem oraz kilkoma łyżkami pietruszki, doprawić solą, dokładnie wymieszać. Powstałą masą wysmarować wnętrze ryb. Pozostałą pietruszką wysmarować ryby z zewnątrz i posolić.
- Ryby w naczyniu żaroodpornym wsadzić do pieca nagrzanego do temperatury 200*.
- Po 10 minutach pieczenia podlać rybę winem i piec kolejne 30 minut.
- Po wyjęciu z pieca rybę polać powstałym sosem winnym. Podawać z cytrynką.
Ale pyszności! Schrupałabym takiego! ♥
OdpowiedzUsuńpietruszki nie lubie, ale ryba sama w sobie pyszna <3 ja zjadam taka w koperku :D
OdpowiedzUsuńchodzi za mną taka rybka! :) pychota!
OdpowiedzUsuńZa mną także chodzi taka rybka:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój blog:)
uwielbiam! nie ma nic lepszego <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby ;) Muszę spróbować ten przepis;) Zapraszam do siebie http://annaantje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie! :) Wielka szkoda, że mam niepisany zakaz przygotowywania ryb w domku, bo bym taką zjadła! :)
OdpowiedzUsuń