Nigdy dotąd nie piekłam bułek ani chleba. Gdy słyszę zaczyn czuję pod skórą, że będzie ciężko. Tak po prawdzie pierwszy raz od początku do końca robiłam coś z drożdży (do tej pory zajmował się tym mój chłopak-kucharz). Nie wyszło mi tak jakbym chciała; tj nie wyrosło tak jak tego oczekiwałam, ale grunt, że mam swoje bułeczki.
Powiem szczerze w wyborze źródła przepisu pomogło mi ładne zdjęcie ;)
Bułeczki żytnie na drożdżach (źródło: wypiekizpasja)
Składniki:
Powiem szczerze w wyborze źródła przepisu pomogło mi ładne zdjęcie ;)
Bułeczki żytnie na drożdżach (źródło: wypiekizpasja)
Składniki:
- 400g mąki żytniej
- 100g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (pominęłam)
- 50g świeżych drożdży
- 80ml oliwy
- 250 ml letniej wody
- mak lub płatki owsiane opcjonalnie
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- W połowie porcji wody rozpuścić drożdże.
- W osobnej misce połączyć ze sobą mąki, sól i cukier. Dodać rozpuszczone drożdże kiedy zaczną rosnąć, oraz pozostałe składniki. wymieszać łyżką drewnianą lub ręką.
- Odstawić na pół godziny pod przykryciem.
- Formować bułeczki, jeżeli się kleją to podsypywać odrobiną mąki, układać na blasze. spryskać wodą, posypać po górze makiem lub otrębami. Pozostawić na kolejne pół godziny, w tym czasie nagrzać piekarnik do 220/220 *
- Piec 20-25 minut.
buleczki prezentuja sie pysznie!:)
OdpowiedzUsuńdomowe bułeczki! porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńDobry początek:) Ja kiedyś poprosiłam w piekarni o zakwas i dostałam go w słoiku:) TO BYŁY MOJE NAJLEPSZE CHLEBY:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne bułeczki, sam ostatnio poznaję radość z domowego pieczywa, nie ważne jak wygląda, najważniejsze, że samemu się je zrobiło i można je zjeść jeszcze ciepłe, kiedy jest obłędnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Nigdy nie robiłam sama bułek. Myślę, że kiedyś trzeba będzie... Twoje wyglądają apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńNieważne jak wyglądają-ważne jak smakują!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo, każde bez względu jakie :) Zapewne pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuń