5.9.12

Shish kebaby i sos ostro-kwaśny.

Mój niedzielny obiad był bardzo aromatyczny, pyszny i lekki, bo znów z piekarnika. Ostrość mięsa (chociaż mój narzeczony był zawiedziony i uważał, że to ostre wcale nie jest) złagodził sos słodko-kwaśny z dużymi kawałkami ogórka, papryki i cebulki. Na dodatek danie jest bardzo sycące i nie byłam w stanie zjeść dwóch kawałków, które widać na zdjęciach. W przepisie nie podam dokładnie proporcji przypraw, bo jak widać już na naszym przykładzie każdy ma inny próg ostrości. Prawdziwi fani pikantnych smaków mogą dodać świeżą papryczkę chili, a wtedy danie zyska nowy smak.


Shish kebaby

Składniki (na 7-8 sztuk):
  • pół kilo mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki)
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku chińskiego /lub/ 2-3 ząbki czosnku polskiego
  • sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, kmin rzymski mielony, pieprz - użyć w takich proporcjach, żeby mięso było pikantne.
  • czosnek w proszku - chyba, że ząbki czosnku są polskie wtedy czosnek w proszku nie będzie potrzebny.
  • 1 jajko
  • dodatkowo: patyczki do szaszłyków
na sos:
  • 3 duże cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 kawałki papryki konserwowej
  • sól, cukier
  • woda z papryki (3 łyzki)
  • ketchup 3-4 łyżki
  • 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
  1. Do surowego mięsa dodać drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i jajko. Dokładnie wymieszać; najlepiej ręką. 
  2. Z mięsa formować pałki i nabijać je na patyczki do szaszłyków. Jeżeli mięso na końcach nie będzie chciało trzymać się patyczka zwilżyć rękę wodą i odpowiednio uformować mięso.
  3. Gotowe kebaby piec w temperaturze 180* około 35-45 minut.
  4. W międzyczasie na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, posolić żeby zmiękła. 
  5. Następnie pokroić w cienkie paski ogórki kiszone i paprykę; dodać do cebuli. Podlać wszystko wodą z papryki i trzymać na ogniu do jej odparowania. Od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodać ketchup i szczyptę cukru, żeby sos był słodko-kwaśny.

10 komentarzy:

  1. Do takich szaszłyczków już jakiś czas się zabieram. Tylko poluję na jagnięcinę, bo chciałabym właśnie z jagnięciny je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kebabowe szaszłyki, super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, podoba mi się sos z kiszonym ogórkiem, mam dziś straszną ochotę na kiszone ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuję do zrobienia! :D zdrowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż robi podobne na mięsku wołowym, ale nigdy nie chce mu się fotek zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego "kebaba" to nawet ja bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie dużeee, ja lubię ostre potrawy - bardzo! :d

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy9/05/2012

    Piękne zdjęcia :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha. Napewno zrobię;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP