Mój niedzielny obiad był bardzo aromatyczny, pyszny i lekki, bo znów z piekarnika. Ostrość mięsa (chociaż mój narzeczony był zawiedziony i uważał, że to ostre wcale nie jest) złagodził sos słodko-kwaśny z dużymi kawałkami ogórka, papryki i cebulki. Na dodatek danie jest bardzo sycące i nie byłam w stanie zjeść dwóch kawałków, które widać na zdjęciach. W przepisie nie podam dokładnie proporcji przypraw, bo jak widać już na naszym przykładzie każdy ma inny próg ostrości. Prawdziwi fani pikantnych smaków mogą dodać świeżą papryczkę chili, a wtedy danie zyska nowy smak.
Shish kebaby
Składniki (na 7-8 sztuk):
- pół kilo mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki)
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku chińskiego /lub/ 2-3 ząbki czosnku polskiego
- sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, kmin rzymski mielony, pieprz - użyć w takich proporcjach, żeby mięso było pikantne.
- czosnek w proszku - chyba, że ząbki czosnku są polskie wtedy czosnek w proszku nie będzie potrzebny.
- 1 jajko
- dodatkowo: patyczki do szaszłyków
- 3 duże cebule
- 3 ogórki kiszone
- 3 kawałki papryki konserwowej
- sól, cukier
- woda z papryki (3 łyzki)
- ketchup 3-4 łyżki
- 1-2 łyżki oleju
- Do surowego mięsa dodać drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i jajko. Dokładnie wymieszać; najlepiej ręką.
- Z mięsa formować pałki i nabijać je na patyczki do szaszłyków. Jeżeli mięso na końcach nie będzie chciało trzymać się patyczka zwilżyć rękę wodą i odpowiednio uformować mięso.
- Gotowe kebaby piec w temperaturze 180* około 35-45 minut.
- W międzyczasie na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, posolić żeby zmiękła.
- Następnie pokroić w cienkie paski ogórki kiszone i paprykę; dodać do cebuli. Podlać wszystko wodą z papryki i trzymać na ogniu do jej odparowania. Od czasu do czasu mieszając.
- Dodać ketchup i szczyptę cukru, żeby sos był słodko-kwaśny.
Do takich szaszłyczków już jakiś czas się zabieram. Tylko poluję na jagnięcinę, bo chciałabym właśnie z jagnięciny je zrobić :)
OdpowiedzUsuńkebabowe szaszłyki, super!
OdpowiedzUsuńSmakowite, podoba mi się sos z kiszonym ogórkiem, mam dziś straszną ochotę na kiszone ogórki :)
OdpowiedzUsuńzapisuję do zrobienia! :D zdrowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńMój mąż robi podobne na mięsku wołowym, ale nigdy nie chce mu się fotek zrobić :)
OdpowiedzUsuńTakiego "kebaba" to nawet ja bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie dużeee, ja lubię ostre potrawy - bardzo! :d
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)!
OdpowiedzUsuńPycha. Napewno zrobię;)
OdpowiedzUsuńz wieprzowiny...?
OdpowiedzUsuń