Co by tu zrobić nadziewanego ? - zastanawiałam się niedawno. Pierwsza moja myśl to pieczarki, ale w sumie są za małe, żeby się najeść, a chciałam żeby był to porządny obiad. Padło zatem na pomidory. Początkowo myśleliśmy, że i tak to będzie bardziej przystawka niż obiad i rozważaliśmy zrobienie zupy. Całe szczęście jej nie robiliśmy, bo pomidory z kaszą okazały się tak sycące, że nawet nie zjadłam całej porcji.
Miąższ z pomidorów polecam zostawić, jutro pokażę do czego można go wykorzystać :)
Pomidory nadziewane kaszą jaglaną
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Miąższ z pomidorów polecam zostawić, jutro pokażę do czego można go wykorzystać :)
Pomidory nadziewane kaszą jaglaną
Składniki (na 2 porcje):
- 4 pomidory***
- 130 g suchej kaszy jaglanej****
- 1-2 średniej wielkości cebule***
- 1/4 czerwonej papryki****
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek****
- 4 plastry mozzarelli
- 3 gałązki natki pietruszki**
Przygotowanie:
- Kaszę wsypać do garnka i przepłukać zimną wodą (ja robię to 2 razy). Następnie gotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odcedzić.
- Z pomidorów odciąć górną część. Wydrążyć środek (najlepiej wyciąć nożem, pozostałości wydrążyć łyżką).
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekaną drobno cebulę, posolić i zeszklić.
- Paprykę drobno posiekać, dodać do cebuli. Wrzucić ugotowaną kaszę; przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać.
- Pomidory faszerować kaszą z warzywami. Włożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 15 minut. Po tym czasie na każdego pomidora położyć plasterek mozzarelli i zapiekać jeszcze 5 minut.
- Po wyjęciu każdego posypać posiekaną natką.
* zapiekałam pomidory ze skórką, natomiast jeżeli ktoś nie jada, to jak najbardziej można je wcześniej chwilkę sparzyć i zdjąć skórę.
Pomidorów jeszcze nie nadziewałam :D Fajny pomysł:D
OdpowiedzUsuńNadziewałam paprykę, jadłam kiedyś nadziewane pomidory, ale nie zapiekane serem. Mmm, aż się rozmarzyłam ;)
OdpowiedzUsuńNadziewac pomidory? to dla mnie coś nowego. Uwielbiam nadziewane, pieczone warzywa, dlatego i ta wersja mi zasmakuje. Dziękuję za obiadową inspirację :)
OdpowiedzUsuńPo miniaturce byłam przekonana, że to małe faszerowane dynie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam nadziewane pomidory a Twoja wersja brzmi apetycznie :)
ekstra pomysł na kaszę jaglaną! świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić takie pomidorki, bo nigdy nie robiłam :) muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńPomidorów jeszcze nie nadziewałam:D
OdpowiedzUsuńo, jak smacznie! :)
OdpowiedzUsuńTak nadzianych pomidorków jeszcze nie jadałam; ) W ogóle, ostanio nich zapomniałam: ) Jaglaną zstąpiłabym kus kusem, ale i tak pycha !
OdpowiedzUsuńApetycznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, kto by się nie skusił na tę czapeczkę z sera ;)
OdpowiedzUsuńPyszności<3
OdpowiedzUsuńjak cudownie wygląda rozpuszczona, wypływająca mozzarella... ach i och :)
OdpowiedzUsuń