10.12.12

Pieczone śledzie

Na szybką kolację lub obiad polecić można śledzia opiekanego na patelni lub zapiekanego w piekarniku. Rybka jest mała, więc nie potrzebuje dużo czasu, żeby była gotowa. Doprawiona jest jedynie solą i pieprzem, a smakuje wyśmienicie, zwłaszcza ta przyrumieniona skórka. Jedynym jej minusem są cieniutki ości, których jest dość sporo, chociaż lepiej wybierać ości ze śledzia niż z miniaturowych szprotek.  


Pieczone śledzie

Składniki:
  • kilka sztuk wypatroszonych śledzi***
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy****

Przygotowanie:
  1. Śledzie umyć i przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Wysmarować olejem
  2. Układać w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180* około 20-30 minut (do zrumienienia skórki)

11 komentarzy:

  1. Mniam... lubie śledzie :-) skorzystam z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy12/10/2012

    zamiast oleju i piekarnika proponuję rybke położyć na dobrej teflonowej patelni z grubym dnem(wcześniej rozgrzać) i smażyć na średnim gazie bez tłuszczu - śledź jest tak tłustą rybką że już po chwili zobaczycie jak patelnia lśni od oleju ale rybiego:-) polecam pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczonych śledzi jeszcze nie jadłam. Nawet o nich nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już dawno zastanawiałam się nad upieczeniem śledzia bo nigdy nie jadłam go w takiej postaci
    musiał być pyszny!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadlam sledzia w takiej postaci ani nawet nie slyszalam o tym ale chyba warto sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczone? W tej wersji nigdy ich nie jadłam. Bardzo lubię te ryby (ach, w occie i z cebulką :D), może skuszę się na włożenie ich do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  7. ehh ja tak nie lubię ości, ale chyba warto byłoby się poświęcić;)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie pyszniutkie:)a u mnie dzisiaj świeżutki pstrąg(z lidla)z sosem cytrynowym.

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię śledzie, ale pieczonych nie jadłam nigdy i już żałuję ! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ja zjadam ości ze śledzi i szprotek - te miękkie, bo twarde raczej wyjmuję ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Picha i zdrowsze i latwiej się robi:) 200 stopni. 20 minut. górna polka. grill....

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP