21.10.17

Żytnie pancakes - niskie indeks glikemiczny

Okazuje się, że już zapomniałam jak fizyczna praca potrafi wykończyć. Pierwszy tydzień pracy zweryfikował moje plany usilnego pogodzenia życia na bezrobociu z życiem czynnym zawodowo. Po pierwse dietę trzymałam codziennie do godziny 15-16 czyli do momentu powrotu do domu - później był rzut na wszystko co słodkie. Z dnia na dzień słodyczy było coraz mniej, co jednak dobrze wróży. W kolejny tydzień wchodzę z postanowieniem: zero cukru! Po drugie wstawanie o 4.50 sprawia, że dzień kończę najpóźniej o 22, raz nawet poszłam spać 20.45. Żegnaj nocny marku, witaj ranny ptaszku! Po trzecie po tak ciężkiej pracy wracam do domu na rowerze, co pozbawia mnie już całkiem resztek sił. Schodzę z rowera, wspinam się na trzecie piętro, przebieram, wychodzę z psem na spacer i znów wdrapuję się na trzecie piętro, w końcu mogę usiąść, dać odpocząć pulsującym ze zmęczenia udom. Ale jak tak zasiądę to zaczynam odpływać... Przyznam szczerze, że przez ten tydzień ani razu nie pomyślałam o blogu, a tymbardziej o nowym przepisie, nie pomyślałam o żadnych ćwiczeniach, o kaloriach, indeksie glikemicznym - o niczym czym żyłam przed rozpoczęciem pracy. Jeszcze tydzień, dwa i wejdę w nowy rytm. Tymczasem dziś zamiast odespać trudny czas obudziłam się przed 8. Zobaczyłam najpiękniejsze pomarańczowo-różowe niebo i tym pięknym widokiem rozpoczęłam weekend.


Żytnie pancakes - niskie indeks glikemiczny

Składniki (10 sztuk):

  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu/ lub cukru
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. 
  2. Wbić jajko, wlać mleko, zmiksować. Masa będzie miałą konsystencję gęstej śmietany.
  3. Patelnię rozgrzać, natłuścić. Łyzką nakładać na nią ciasto, smażyć z obu stron do zrumienienia, na małym ogniu.
  4. Podawać z uluionymi dodatkami. 


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam śniadania na słodko! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest genialny, idealna opcja na sniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No takie typowe placuszki zamiast mąki pszennej to żytnia, bardzo dobre na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Martita2/18/2021

    Wypróbowałam i są pyszne 😋 pasują też do śledzi 😆

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie cierpię śniadań na słodko więc nie dodaję cukru i jem na słono z warzywami, serkiem...cudo

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki są pyszne.Na kolację z serkiem homogenizowany naturalnym bardzo mi smakowały .😋

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP