Pytaliście o gwiazdki przy przepisach; nie chciałam odpowiadać w komentarzach bo długo mnie nie było i nie miałabym pewności, że będziecie w te komentarze zaglądać - dlatego napiszę to tutaj. Tak więc gwiazdki odnoszą się do diety strukturalnej, im produkt ma więcej gwiazdek tym lepsze jego właściwości według tej właśnie diety. Jeżeli nie ma gwiazdek, to nie ma go na liście.
Dziś prezentuję obiad bardzo szybki, z minimalną ilością składników, nie wymagający pracy praktycznie w ogóle. Umyć, posmarować, pokroić i włożyć do pieca. Po czym już tylko jeść. Przy okazji alternatywa zdrowszej wersji frytek, również z pieca. Teraz czas mam tylko na takie cuda. Remonty pochłaniają ogromy czasu i energii, już teraz kicham i kaszle, a o zwolnieniu tempa i L4 w okresie międzyświątecznym mogę zapomnieć.
Podudzia musztardowo-miodowe
Składniki:
Przygotowanie:
Dziś prezentuję obiad bardzo szybki, z minimalną ilością składników, nie wymagający pracy praktycznie w ogóle. Umyć, posmarować, pokroić i włożyć do pieca. Po czym już tylko jeść. Przy okazji alternatywa zdrowszej wersji frytek, również z pieca. Teraz czas mam tylko na takie cuda. Remonty pochłaniają ogromy czasu i energii, już teraz kicham i kaszle, a o zwolnieniu tempa i L4 w okresie międzyświątecznym mogę zapomnieć.
Podudzia musztardowo-miodowe
Składniki:
- 2 podudzia z kurczaka
- 1-2 duże ziemniaki
- 5 pieczarek
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Podudzia umyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarować musztardą i polać delikatnie miodem.
- Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki.
- Ziemniaki obrać i pokroić jak na frytki. Pieczarki i ziemniaki opruszyć delikatnie solą i dodać do naczynia z podudziami.
- Piec w temperaturze 180* około 40 minut. Ziemniaki i pieczarki wyjąć, a mięso piec jeszcze 10-15 minut
Uwielbiam marynatę miodowo-musztardową :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię w niej mięso, szczególnie kurczaka.
Bardzo ciekawe pomysły :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam sosu musztardowo-miodowego. Bardzo intryguje mnie jego smak.
OdpowiedzUsuńten sos jest genialny, już kiedyś próbowałam. Bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMiodowe?. Może kiedyś się skuszę:D
OdpowiedzUsuńjadłam podobne-jakoś miód mi nie siadł.. Ale zdobyłabyś serce mojego brata tym daniem-uwielbia je :)
OdpowiedzUsuńMiód, musztarda i kurczak? To musi być rewelacyjne! ;)
OdpowiedzUsuńMagicznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo serdeczności i miłości w nadchodzącym Nowym Roku
OdpowiedzUsuńTakie jedzenie tez mile widziane, pycha:)
OdpowiedzUsuńTakie jedzonko tez mile widziane:)pycha
Zdrowych i rodzinnych Świat zyczy Urszula