Wypadałoby ten wpis opatrzyć jakimś wstępem. Miałam nawet na niego pomysł, napisane z dziesięć linijek tekstu ale ugrzęzłam w temacie, bo był dość trudny i osobisty. Problem z takimi tekstami polega na tym, że nie chcę mówić wprost o zaistniałych sytuacjach, a jak tego nie zrobię to narażam z kolei Was na błędną interpretację, nadinterpretację i przeinaczenia. Może kiedyś dojrzeję do takich tekstów a może nie i już zawsze będę pisała o dupie marynie...
Ciasto, chodźcie na ciasto! Bezglutenowe, ucierane, z rabarbarem. Wilgotne i pulchne a po górze oblane lukrem. Smaki dzieciństwa i chwile beztroski.
Ucierane ciasto z rabarbarem, bezglutenowe
Składniki (forma 24 x 21)
- 120 g mąki ryżowej
- 45 g mąki kukurydzianej
- 30 g skrobii ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 jajka (rozmiar m)
- 70 g miękkiego masła
- 60-80 g erytrolu
- 250 ml maślanki
- 150 g rabarbaru
Przygotowanie:
- Mąki wymieszać z sodą.
- W wysokim naczyniu utrzeć masło z erytrolem, około 3 minuty. Dodać po 1 jajku cały czas mieszając i maślankę.
- Do mokrych składników wsypać suche i zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość rzadkie).
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i posypać nim po górze ciasta.
- Piec w 180* około 40 minut.
Kochamy takie ucierane ciasto z filiżanką aromatycznej kawy :)
OdpowiedzUsuńCzy wymienione mąki można zastąpić innymi, jeżeli nie zależy nam na 'bezglutenie' :)
OdpowiedzUsuńMożna ale nie do końca, dlatego, że trzeba będzie użyć zupełnie innych proporcji. Nie można mąk bezglutenowych zastąpić w proporcji 1:1 glutenowymi i odwrotnie
Usuń