Jako, że w sobotę musiałam od rana być na uczelni nie mogłam oddać się celebrowaniu śniadania, więc przełożyłam to na niedzielę. Poprawiłam placuszki, o których wcześniej wspominałam. Jajko zdziałało cuda, wszystko się złączyło i pięknie smażyło, bez przywierania i rozpadania się w trakcie. Wyszło 10 małych placuszków a miałam dość po zjedzeniu połowy, ale zimne też dobre zjedzone na podwieczorek.
Placuszki jabłkowe słodzone daktylami
Składniki (na 10 małych sztuk):
Przygotowanie:
Placuszki jabłkowe słodzone daktylami
Składniki (na 10 małych sztuk):
- 1 jabłko***
- 4 łyżki płatków owsianych*****
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 3-4 świeże daktyle np stąd
- 4 orzechy włoskie***
- 3 spore łyżki jogurtu greckiego light***
- 1 jajko*****
- oliwa do smażenia (2-3 łyżki)****
Przygotowanie:
- Jabłko obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych okach.
- Orzechy rozłupać i drobno posiekać; dodać do jabłek
- Daktyle pokroić również w małe kawałeczki; dodać do jabłek.
- Do całości dodać jogurt, jajko i płatki owsiane. Dokładnie wymieszać.
- Dodać mąkę i wymieszać raz jeszcze.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą formując z masy małe placuszki.
Uwielbiam takie placuszki..... :) Na pewno były smaczne....
OdpowiedzUsuńjej.. kocham takie połączenie i to w formie placuszków-mmm! Kradniesz mój żołądek;D
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na nie!;P
OdpowiedzUsuńW wykonaniu mowa o otrębach a w składzie ani be....
OdpowiedzUsuńjuż zmieniam. Pomyliłam otręby z płatkami owsianymi wymienionymi w składnikach
UsuńCo wreszcie płatki czy otręby
OdpowiedzUsuńteraz jest jasno napisane co użyłam.
UsuńCiekawe, przepis warty spróbowania. :)
OdpowiedzUsuńpyszności dzisiaj u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńo jejkuuu, musi być dobre, lubię jabłka, a już w takie postaci chłonę;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi daktylami! :) To zdrowy i pyszny zamiennik cukru. No, powiem Ci, że te placki już czekają u mnie w kolejce do zrobienia!
OdpowiedzUsuńPychotka i jak zdrowo!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak placuszki :D
OdpowiedzUsuńJa takie placuszki robię na zasadzie: wrzucam, co mi głowa podpowie, nie odmierzam ilości i czasem są rewelacyjne, a czasem tylko dobre.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)