Odkopałam z zamrażalki filety z łososia, a w nowo kupionej książeczce Kuchnia dietetyczna [1001 przepisów] znalazłam ciekawy sposób podania. O łososiu z cytryną słyszałam, ale w nucie pomarańczowej nie, więc idealna okazja do wypróbowania. Kiedy spróbowałam samego sosu nie byłam do niego przekonana, jednak z rybą stworzył naprawdę udany duet.
Łosoś w sosie pomarańczowym
Składniki (na 4 porcje):
Przygotowanie:
Łosoś w sosie pomarańczowym
Składniki (na 4 porcje):
- 4 filety z łososia****
- 60 g masła*
- 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy***
- 2 łyżki białego wina (dałam czerwone***)
- 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu (pominęłam)
- skórka pomarańczy (u mnie z połowy pomarańczy)
- sól, biały pieprz
- kropla oleju rzepakowego****
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej patelni z olejem usmażyć z każdej strony łososia. Jeżeli filety są grube przykryć patelnię i dusić aż mięso będzie gotowe.
- W rondelku umieścić masło, sok i skórkę z pomarańczy, wino i estragon. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Gotować kilka minut aż masło całkowicie się rozpuści, a sos stanie się puszysty.
- Łososia podawać polanego sosem w towarzystwie gotowanych warzyw.
z pomarańczą? Brzmi słodko:) Musze mamie zaraz powiedzieć-wielbi łososia:)
OdpowiedzUsuńA czy takie połączenie: przyjaciel/partner sie nie wyklucza?
UsuńNie zebym byka pesymistka,ale.. (chyba) wyrozniacie sie;D
Jesteście niesamowici:)
Hmm, ciekawe zestawienie, przyznaję. Z takim się jeszcze nie spotkałam! Chciałabym spróbować, jak smakuje.
OdpowiedzUsuńNie jadłam łososia, ale połączenie wydaje mi się fajne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńŁososia uwielbiam, pomarańcze też :D Lubię ryby w cytrusach, więc to połączenie musiało być mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię ryby!
OdpowiedzUsuńw Twoim wykonaniu wygląda przepysznie ;)
O mamuniu, wiem co w niedzielę robię na obiad!<3.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połaczenie, łosoś wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń