Propozycja dość świąteczna. Chociaż jak widać można wykorzystać ją na co dzień; jako dodatek do ziemniaków. Równie wspaniale sprawdzi się jako farsz do pasztecików czy krokietów z barszczem. W tamtym tygodniu była na obiad, dziś na wigilijnym stole była dodatkiem do karpia.
Kapusta z grzybami
Składniki:
Przygotowanie:
Kapusta z grzybami
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- garść mrożonych grzybów
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Kapustę odsączyć ze słonej wody i zagotować, żeby zmiękła.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
- Pieczarki i grzyby umyć i drobno pokroić. Wrzucić na patelnię kiedy cebula się zarumieni.
- Kapustę kiedy zmięknie dodać do grzybów na patelnię, wymieszać.
- Przyprawić solą i dość obficie pieprzem. Trzymać na ogniu aż woda z kapusty wyparuje. Na koniec skropić olejem i wymieszać.
mniam! Nie wiem, czy dodatek grzybów czyni ją lekką, ale i tak jest pyszna! :)
OdpowiedzUsuńtaką wege kapustę lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńOo! Ja właśnie wczoraj robiłam sobie taką, a z tej, która mi została stworzyłam... kapuśniak :) Mniam! :)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona tą stroną!!! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń