Bywa tak, że kupię jakieś warzywo a nawet i owoc i czekam aż nadejdą jego lepsze dni. Z przykrością muszę stwierdzić, że nie zawsze te dobre dni nadchodzą i wtedy wyrzucam to co kupiłam (sic!). Na całe szczęście buraki doczekały tych lepszych dni i zjedliśmy carpacio z buraków (a i bez klasycznej suróweczki z tartych buraków się nie obeszło).
Tymczasem prosty pomysł, szybkie wykonanie i fantastyczny smak dla miłośników buraków.
Carpacio z buraków
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Tymczasem prosty pomysł, szybkie wykonanie i fantastyczny smak dla miłośników buraków.
Carpacio z buraków
Składniki (na 2 porcje):
- 2 nieduże buraki
- sok i skórka z połowy pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 garści postrzępionej sałaty lodowej
- garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Buraki ugotować. Następnie ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w cieniutkie talarki.
- Do miseczki wycisnąć pomarańczę i cytrynę, dodać miód i wymieszać.
- Na talerzu ułożyć sałatę lodową, talarki buraka. Skropić sokiem z cytrusów, posypać rozdrobnionymi orzechami i na koniec zetrzeć trochę skórki z pomarańczy.
nie miałam okazji jeść ani jedne wersji carpacio, a żałuję bardzo! :(
OdpowiedzUsuńWygląda bombowo, jestem miłośnikiem buraków pod każdą postacią, nawet te prosto ugotowane i obrane są pyszne, więc i tym pewnie byłabym zachwycona.. :)
Kocham buraki i ten przepis jest świetny. Muszę z niego skorzystać.
OdpowiedzUsuńA ja nie słyszałam o tym,wydaje się smaczne:)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOooo tak buraki! Pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńostatnio bardzo częste u mnie w domu, bo mój narzeczony je lubi, a nie jada dużo warzyw, więc korzystam z każdej okazji, by wepchnąć w niego witaminy ;)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda - nie jadłem jeszcze nigdy
OdpowiedzUsuńmuszę Ci powiedzieć, że to plus posiadania gryzonia - nasz zje prawie wszystkie owoce i warzywa jakie dostanie, więc nic się nie zmarnuje:)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki podane w ten sposób. Jakie to szczęście, że tym razem, u Ciebie, doczekały lepszych dni.
OdpowiedzUsuń