Od kilku godzin siedzę nad tą niby kartką i chcę coś napisać. Mam dobry przepis, mam zdjęcia, ale ni cholery nie wiem jak to powiązać z tekstem. Z każdej strony coś mnie rozprasza, to film lecący gdzieś w tle, w którym co jakiś czas zaciekawiają mnie dialogi, to mąż, który właśnie teraz ma najwięcej do powiedzenia a w końcu pies, który nie może znaleźć swojego miejsca. I tak sobie myślę, że gdybym była wolnym strzelcem, samotnikiem, singielką czy kimkolwiek żyjącym w pojedynkę to z pewnością płodziłabym piękne, długie i mądre blogowe teksty. A jestem żoną, psią matką, pracującą, leniwą, potrzebującą popołudniowej drzemki kobietą, która jest w stanie coś napisać tylko wtedy kiedy cały dom już śpi albo kiedy reszta domowników szuka rozrywki poza domem. Ze względu na moje rozproszenie i gwałtownie zmieniający się nastrój, przejdźmy do przepisu...
Szczerze mówiąc tak dawno nie jadłam porzeczek, że zapomniałam jakie one potrafią być kwaśne. Cukru użyłam jedynie w cieście, nie posypywałam nim owoców i całość była bardziej kwaśne niż gdybym użyła kilograma cytryn. Pierwszy gryz jest szokiem, ale kolejne pozwalają się przyzwyczaić. W sumie taka mocno kwaskowa opcja jest dobra na upalne dni, których w sumie chyba każdemu z nas brakuje. Druga wskazówka dotyczy rodzaju użytej mąki. Składniki na ciasto są mocno zbliżone do tych z przepisu na owsiane z pianką i truskawkami ale makę pszenną pełnoziarnistą zastąpiłam mąką orkiszową i ciasto od razu jest bardziej miękkie i kruche. Dlatego mąka orkiszowa jest moim numerem jeden.
zdrowe ciasto z porzeczkami
Składniki (forma 24 x 21 cm):
Szczerze mówiąc tak dawno nie jadłam porzeczek, że zapomniałam jakie one potrafią być kwaśne. Cukru użyłam jedynie w cieście, nie posypywałam nim owoców i całość była bardziej kwaśne niż gdybym użyła kilograma cytryn. Pierwszy gryz jest szokiem, ale kolejne pozwalają się przyzwyczaić. W sumie taka mocno kwaskowa opcja jest dobra na upalne dni, których w sumie chyba każdemu z nas brakuje. Druga wskazówka dotyczy rodzaju użytej mąki. Składniki na ciasto są mocno zbliżone do tych z przepisu na owsiane z pianką i truskawkami ale makę pszenną pełnoziarnistą zastąpiłam mąką orkiszową i ciasto od razu jest bardziej miękkie i kruche. Dlatego mąka orkiszowa jest moim numerem jeden.
zdrowe ciasto z porzeczkami
Składniki (forma 24 x 21 cm):
- 1 szklanka otrębów owsianych lub zmielonych płatków owsianych - 100 g
- 0,5 szklanki płatków owsianych całych - 60g
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej - 80g
- 0,5 szklanki mielonych orzechów - 40 g
- 50 g oleju koksowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 400 g porzeczek
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- opcjonalnie: cukier do porzeczek
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Wymieszać ze sobą otręby, płatki, mąkę, orzechy, cukier. Masło klarowane roztopić, dodać do suchych składników i wyrobić ciasto rękoma lub mikserem z końcówką do wyrabiania. Dodać jogurt i znów wyrobić, teraz powinno być bardziej zwarte, ale nie będzie nigdy jak typowe kruche ciasto.
- Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 częścią ciasta wyłożyć spód i boki. Boki na wysokość około połowy formy.
- Porzeczki wymieszać ze skrobią (można również dodać cukier, wtedy ciasto nie będzie aż tak bardzo kwaśne) i wysypać na wyścielone dno formy. Pozostałą część ciasta skruszyć u góry.
- Piec około 40-50 minut
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto się nie rozwala? Bo dużo jest tej porzeczki.
OdpowiedzUsuńnie, trzyma się idealnie :)
UsuńJestem jak najbardziej ZA takimi wypiekami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, http://przepisnamlodosc.pl/
Czy zamiast mąki orkiszowej można dodać inną? Np. ryżową?
OdpowiedzUsuńMonika
można
Usuńw składnikach nie ma nic na temat masła klarowanego... ile go potrzeba? i czy może być zwykłe masło?
Usuńmój błąd. Zamiast masła klarowanego jest olej kokosowy, na to samo wyjdzie, można używać zamiennie a nawet można użyć zwykłęgo masła.
Usuń