Moja była współlokatorka robiła przepyszną zupę pomidorową. Niby najpyszniejszą pomidorówkę robi mama, ale ta wywierała na mnie pozytywne wrażenie za każdym razem kiedy mnie nią częstowała. Była tak przyjemnie gęsta, ale nie jak zupa krem, której szczerze nie lubię. Tajemnicą tej zupy był fakt, że jej bazą jest pomidorowy sok z kartonu.
Idąc za jej pomysłem robiłam często sos do gołąbków na bazie soku pomidorowego; zawsze był smaczny i zawsze wszystkim smakował.
Dziś jednak przedstawiam Wam zupę i szybki sposób na lekko gęstą, przez co bardziej treściwą zupkę. Ja dodatkowo użyłam czerwonej soczewicy, która dodała nieco od siebie.
Zupa z soku pomidorowego
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Idąc za jej pomysłem robiłam często sos do gołąbków na bazie soku pomidorowego; zawsze był smaczny i zawsze wszystkim smakował.
Dziś jednak przedstawiam Wam zupę i szybki sposób na lekko gęstą, przez co bardziej treściwą zupkę. Ja dodatkowo użyłam czerwonej soczewicy, która dodała nieco od siebie.
Zupa z soku pomidorowego
Składniki (na 2 porcje):
- 250 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- 750 ml soku pomidorowego z kartonu
- 4-5 łyżek czerwonej soczewicy
- opcjonalnie makaron
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Pomidorowa to moja ulubiona zupa! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPewnie smakuje jeszcze lepiej :)
http://zwyczajniefit.blogspot.com/
tyle słyszałam o tej zupie, czas spróbować
OdpowiedzUsuńZ soku jeszcze nie słyszałam,ale już wiem że wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZ soku?! Totalne zaskoczenie.. :D
OdpowiedzUsuńAle duuuzo makaronu, omnomnommm :)
Dodatek soczewicy również mnie zaskoczył, ale pozytywnie:)
Widziałam już kiedyś podobny przepis i zdecydowanie muszę wypróbować taki sposób na pomidorową. Dodatek soczewicy w Twojej propozycji zdecydowanie na plus!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze zupy pomidorowej z soku. Podoba mi się połączenie z soczewicą:)
OdpowiedzUsuńZ racji diety wybrałabym Twoja zupę z dodatkiem innego makaronu, ale soczewica to bardzo proszę, jadam ją terez nawet w postaci puree (zamiast ziemniaczanego).
OdpowiedzUsuńa ja się jakoś nie mogę przekonać do brązowego makaronu i ryżu. Zamiast tego wybieram makaron durum i liczę na to, że jest też ok :)
UsuńMyślę, że chodziło o makaron bezglutenowy ;)
UsuńWłaśnie robię zupę na bazie soku pomidorowego i pozdrawiam serdecznie!
A.
Ja robie z takiego sosu w kartonikach lub w butelce - przypuszczam że to w zasadzie to samo... w każdym razie niewielka różnica. :)
OdpowiedzUsuńJa robie tez pomidorowa na sokach pomidorowych od kilku lat. Mam problemy z zoladkiem dlatego sprobowalam kiedys na sokubi byla pyszna. Po koncentracie boli mnie brzuch... a po sokach nie:-)
OdpowiedzUsuń