Powoli wkraczamy w czas lekkich, orzeźwiających sałatek. My na inaugurację wybraliśmy sałatkę z gruszką i grapefruitem. Każdy składnik to inny smak, a ich zwieńczeniem jest słodko-kwaśny dresing.
Mimo, że kiedyś, gdzieś czytałam, że owoców z mięsem nie powinno się łączyć to mimo wszystko połączenie bardzo smaczne, na które czasami się skuszę.
Sałatka z gruszką, kurczakiem i grapefruitem
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pierś z kurczaka
- 1 gruszka
- o,5 grapefruita
- 2 garście roszponki
- 2 garście sałaty lodowej
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w małą kostkę lub paseczki, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na złoty kolor.
- Na talerzach ułożyć sałatę lodową i roszponkę.
- Grapefruita wyfiletować i pokroić w mniejsze kawałki, ułożyć na sałacie. Obraną gruszkę również pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. Dodać kurczaka
- W miseczce wymieszać miód z sokiem z cytryny. Polać sałatkę.
cudowne, smakowo połączenie! :)Jestem za ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie łączyłam owoców z mięsem, ale w takiej sałatce bez wahania zanurzyłabym swój widelec :)
OdpowiedzUsuńPysznie, delikatnie i świeżo :>
OdpowiedzUsuńLekko i pysznie!
OdpowiedzUsuń