Sałatki to czasami idealne rozwiązanie na obiad. Zwłaszcza w tak ciepły dzień jak wczoraj. Co prawda przy dobrej organizacji pracy własnej istnieje możliwość zjedzenia tej, konkretnej sałatki na ciepło, ale ja nie posiadłam takich zdolności - czasami jestem mało przewidująca.
Sałatka (wliczając sól) jest 6 składnikowa - tym bardziej zachęcam do wypróbowania. A chipsy ze szpinaku są REWELACYJNE. Oczywiście pomysł na takie serwowanie szpinaku zaczerpnęłam od mojego ukochanego :)
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego już od dawna używam go w swojej kuchni, odkładając w kąt oliwę z oliwek.
Kuskus z chipsami warzywnymi smażonymi na oleju rzepakowym
Składniki (na 1 porcję):
Sałatka (wliczając sól) jest 6 składnikowa - tym bardziej zachęcam do wypróbowania. A chipsy ze szpinaku są REWELACYJNE. Oczywiście pomysł na takie serwowanie szpinaku zaczerpnęłam od mojego ukochanego :)
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego już od dawna używam go w swojej kuchni, odkładając w kąt oliwę z oliwek.
Kuskus z chipsami warzywnymi smażonymi na oleju rzepakowym
Składniki (na 1 porcję):
- pół szklanki suchego kuskusu
- 3-4 rzodkiewki
- 1 jajko
- kilka liści świeżego szpinaku
- olej rzepakowy
- sól
Przygotowanie:
- Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
- Jajko ugotować na pół twardo lub na miękko.
- Na patelni rozgrzać olej (użyć tyle aby przykrył całą powierzchnię naczynia), następnie poukładać liście szpinaku - nie wrzucać wszystkich razem żeby się nie skleiły - oraz rzodkiewki pokrojone w krążki.
- Po chwili przewrócić warzywa na drugą stronę i chwilę potrzymać na ogniu. Zdjąć na ręcznik papierowy i delikatnie odsączyć z nadmiaru oleju i oprószyć solą.
- Warzywa dodać do miseczki z kuskusem razem z jajkiem przekrojonym na pół.
chipsy ze szpinaka-ooo! :D
OdpowiedzUsuńwygląda kusząco :)
idealny posiłek na mój spory niedobór żelaza!
OdpowiedzUsuńDzięki! ;)
szpinakowe chipsy :D wow!!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tak podanym szpinakiem :)
OdpowiedzUsuń