Stało się - zostałam sama, a emigracja wsiąknęła mojego narzeczonego, autora wszystkich dań mięsnych na blogu, moją prawą rękę, moją przytulankę. Jeszcze przed wyjazdem ukochany gotował mi obiadki, robił pyszne pasty do pieczywa, a w ostatnich wspólnych dniach poszliśmy na sushi - więc jedzenie niejako nas łączy, zresztą dzięki jedzeniu się poznaliśmy :)
Sporo przed wyjazdem ugotowaliśmy razem ratatouille. Przepis możecie również znaleźć na stronie sklepu piotr i paweł.
Już nie mogę się doczekać kiedy znów coś wspólnie ugotujemy.
Lekkie ratatouille
Składniki (dla 6 osób):
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 pomidory
- 1 pęczek pietruszki
- 4 ząbki czosnku (polskiego 2 ząbki)
- garść świeżej kolendry
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i umieścić w osobnych miseczkach.
- Do każdego rodzaju warzyw dodać posiekany drobno czosnek i natkę. Skropić oliwą z oliwek, dodać soli, pieprzu i wymieszać.
- Ze względu na różną strukturę warzyw najlepiej każdy rodzaj smażyć/grillować oddzielnie. Najpierw cebule, później papryki, bakłażan z cukinią, na końcu pomidory. Warzywa smażyć/grillować ok 2-4 minut, aby zachowały chrupkość.
- Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać zsiekaną kolendrę.
Samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:-) piękne kolorki:-)
OdpowiedzUsuńale kolorowo, ale pysznie! :)
OdpowiedzUsuńkolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis, bardzo w moim stylu - taki kolorowy :)
OdpowiedzUsuńIdealnie na wiosnę i jeszcze ta kolendra <3
OdpowiedzUsuńświetny przepis, dużo warzyw w jednym miejscu :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachecajaco. Wypróbuję na pweno
OdpowiedzUsuń