4.12.14

Pomidorowa inaczej

Pisałam niedawno na facebooku, że dostałam paczkę-niespodziankę od Blomedia a w niej pomidorowe szaleństwo. To nie był zwyczajny prezent, ale składniki do wykorzystania w konkursie. Podjęłam rękawicę i tak oto powstała moja pomidorówka. Właściwie nie taka moja, bo mojego narzeczonego. Jego klasyczna pomidorówka jest wspaniała, ale i ta nieco odmienna jest genialna. Żałuję jedynie, że czasu konkursowego mało - zahaczał tylko o jeden weekend, w którym nie mieliśmy czasu na gotowanie, a w tygodniu szybko robi się ciemno, stąd jakość zdjęć mocno kiepska (nie umiem opanować sztuki fotografii przy sztucznym świetle). 
W każdym razie smak zaskakujący, zupa rozgrzewająca, warto wypróbować.




Pomidorowa inaczej

Składniki (na 2 porcje):
  • 10 g masła
  • troszkę świeżej papryczki chilli
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka śmietanki z mleczka kokosowego

Przygotowanie:
  1. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną papryczkę. Dodać przecier- podgrzewać. Po chwili dodać przypraw - soli, cukru, pieprzu. 
  2. Dolać wodę, chwilę pogotować. Na koniec dodać śmietankę z mleczka, wymieszać i potrzymać chwilkę na ogniu.
  3. Podawać z makaronem.

6 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, tak jeszcze nie próbowałam zrobić pomidorowej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe - podoba mi się dodatek mleczka kokosowego. Ciekawa jestem, czy faktycznie trochę je czuć, skoro dodaje się tak małą ilość. Mam nadzieję, że tak, bo kokos i pomidor to ciekawa kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest wyczuwalne delikatnie, bo nie chcieliśmy, żeby kokos dominował :)

      Usuń
    2. To idealnie! :)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis na zupkę. Trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP