Pisałam niedawno na facebooku, że dostałam paczkę-niespodziankę od Blomedia a w niej pomidorowe szaleństwo. To nie był zwyczajny prezent, ale składniki do wykorzystania w konkursie. Podjęłam rękawicę i tak oto powstała moja pomidorówka. Właściwie nie taka moja, bo mojego narzeczonego. Jego klasyczna pomidorówka jest wspaniała, ale i ta nieco odmienna jest genialna. Żałuję jedynie, że czasu konkursowego mało - zahaczał tylko o jeden weekend, w którym nie mieliśmy czasu na gotowanie, a w tygodniu szybko robi się ciemno, stąd jakość zdjęć mocno kiepska (nie umiem opanować sztuki fotografii przy sztucznym świetle).
W każdym razie smak zaskakujący, zupa rozgrzewająca, warto wypróbować.
Pomidorowa inaczej
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
W każdym razie smak zaskakujący, zupa rozgrzewająca, warto wypróbować.
Pomidorowa inaczej
Składniki (na 2 porcje):
- 10 g masła
- troszkę świeżej papryczki chilli
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 300 ml wody
- 1 łyżka śmietanki z mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Na maśle podsmażyć drobno posiekaną papryczkę. Dodać przecier- podgrzewać. Po chwili dodać przypraw - soli, cukru, pieprzu.
- Dolać wodę, chwilę pogotować. Na koniec dodać śmietankę z mleczka, wymieszać i potrzymać chwilkę na ogniu.
- Podawać z makaronem.
smacznie :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, tak jeszcze nie próbowałam zrobić pomidorowej:)
OdpowiedzUsuńCiekawe - podoba mi się dodatek mleczka kokosowego. Ciekawa jestem, czy faktycznie trochę je czuć, skoro dodaje się tak małą ilość. Mam nadzieję, że tak, bo kokos i pomidor to ciekawa kompozycja :)
OdpowiedzUsuńjest wyczuwalne delikatnie, bo nie chcieliśmy, żeby kokos dominował :)
UsuńTo idealnie! :)
UsuńCiekawy przepis na zupkę. Trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuń