Kotlety z jajek zawsze chciałam zrobić, ale zawsze żal było mi jajek. Zresztą wszystkie przepisy, które zawierają więcej niż 3 jajka omijam i tylko się zachwycam np super puszystym sernikiem. Tym razem jednak jajka już za długo leżały w lodówce, więc za jednym razem wykorzystałam niemal wszystkie. Wilk syty i owca cała - ja spróbowałam w końcu kotletów jajecznych i nie musiałam wyrzucać niewykorzystanego jedzenia.
Kotlety jajeczne
Składniki (ok 6 niedużych szt):
Przygotowanie:
Kotlety jajeczne
Składniki (ok 6 niedużych szt):
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 1 surowe jajko
- 1 mała cebulka
- płatki owsiane do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzać patelnię z olejem rzepakowym (2-3 łyżki)
- Ugotowane jajka i cebulę zetrzeć na tarce o małych okach. Dodać surowe jajko, przyprawić solą i pieprzem; wymieszać.
- Formować w rękach kotlety i obtaczać w płatkach owsianych. Kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć do zrumieniania z obu stron.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńooo.. nigdy nie robiłam! :) wyglądają apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńtakie kotleciki muszę zrobić są świetnym rozwiązaniem do pracy:D
OdpowiedzUsuńna szczęście na zimno smakują równie dobrze jak na ciepło.
UsuńWiesz, nigdy nie jadłam kotletów jajecznych, choć wegetariańskie kotleciki jem ogólnie o wiele częściej niż normalne mięso. Muszę nadrobić te zaległości i wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńZnane mi i bardzo lubiane :)
OdpowiedzUsuńmnie tych jajek zawsze szkoda, zwłaszcza jak są swojskie, duże, bardzo smaczne:D
OdpowiedzUsuńale kotlety fajne Ci wyszły:)))
Wygląda pysznie. Myślisz, że upieczone w piekarniku też wyjdą?
OdpowiedzUsuńmoże się udać, chociaż nie wiem czy się za bardzo nie wysuszą.
UsuńPyszne
OdpowiedzUsuń