W domu nadal unosi się zapach cynamonu... Jabłka z cynamonem to jedno z moich ulubionych połączeń. Dziś zastosowałam je w crumble jabłkowo-gruszkowym. Zrobiłam tylko 3 kokilki, ale i tak wszystkie 3 są dla mnie :) Następnym razem jak wróci narzeczony, albo na babskie spotkanie za tydzień zrobię zdecydowanie więcej, bo deser jest dobry i dla tych na diecie i dla tych, którzy diet nie potrzebują (szczęściarze). Każdą porcję posypałam po górze odrobiną cukru, ale to okazało się zbyteczne, bo owoce dają wystarczającą słodkość.
Lekkie crumble jabłkowo-gruszkowe
Składniki (na 3 kokilki):
Przygotowanie:
Lekkie crumble jabłkowo-gruszkowe
Składniki (na 3 kokilki):
- 20 g płatków owsianych
- 20 g otrębów owsianych
- 15 g orzechów (u mnie laskowe i nerkowce)
- 20 g roztopionego masła
- 1 słodkie jabłko
- 1 gruszka
- cynamon i imbir w proszku
- opcjonalnie 1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Jabłko i gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Posypać cynamonem i odrobiną imbiru; wymieszać.
- W rondelku roztopić masło, dodać płatki, otręby i orzechy - wymieszać.
- Do kokilek dodać owoce, przykryć je kruszonką i ewentualnie posypać odrobiną cukru.
- Całość piec w piekarniku ok 30 w temperaturze 180 stopni.
zjadłabym ile widze <3
OdpowiedzUsuńtakie śniadanie chyba sobie jutro zafunduję!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńale bym takie zjadła, pycha:)
OdpowiedzUsuńidealne gdy niezapowiedziani goście wpadną :)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo pyszne:)ja dziś na śniadanie miałam nocną owsiankę inspirowaną Twoim pomysłem-świetna jest,choć ja zrobiłam z nieco innymi dodatkami:)
OdpowiedzUsuń