Weekendy są od tego, żeby śniadanie jadać o 12! Nie wiem jak będzie z kolejnymi dniami, ale dziś się zastosowałam. Śniadanie tak duże, że będę je jeszcze jadła na deser i podwieczorek. Pieczona owsianka na zimno smakuje jak ciasto, więc czego nie uda się zjeść rano, można wykorzystać w późniejszym czasie. W takim razie z powodzeniem może być drugim śniadaniem w pracy, o ile upiekę ją dzień wcześniej. Ponieważ stałam się uzależniona od jabłek, owsianka nie mogła być z niczym innym
Pieczona owsianka jabłkowa
Składniki (na foremkę 22 x 12 cm):
Przygotowanie:
Pieczona owsianka jabłkowa
Składniki (na foremkę 22 x 12 cm):
- 80 g płatków owsianych - 7 łyżek
- 150-160 ml zimnego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki otrębów owsianych
- pół małego jabłka
- 1-2 łyżki żurawiny
- 4 suszone morele
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Płatki zalać mlekiem. Dodać żurawinę i posiekane morele: wymieszać. Odstawić na ok 15-20 minut.
- Dodać pozostałe składniki (jabłko starte na tarce o grubych okach) i dokładnie wymieszać - masa nie będzie sucha, a lekko płynna
- Przełożyć do żaroodpornej foremki i piec w 180* przed ok 40 minut.
- Podawać na ciepło i na zimno.
idealna na śniadanie, czy podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)))
OdpowiedzUsuńIdealne rozpoczęcie dnia:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam owsianki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Rewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuńNo to wiem co jutro zrobię na śniadanie
OdpowiedzUsuńNaprawdę pycha ☺
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz w życiu. Jest przepyszna! Wstyd przyznać, ale całą zjadlam sama...;)
OdpowiedzUsuńPoproszę o wersję z malinami:)
cieszę się ogromnie. Przepisu z malinami nie mam, ale tutaj mam nieco inny przepis, z borówkami, które spokojnie można zamienić na maliny :)
Usuńhttp://lekkibrzusio.blogspot.de/2016/05/pieczona-owsianka-z-borowkami.html