Placuszki otrębowe
Składniki (na ok 10 sztuk):
- 30 g otrębów pszennych - 6 łyżek
- 40 g otrębów owsianych - 4 łyżki
- 20 g mąki pszennej - 3 łyżki
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 jajko
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 100 ml maślanki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać jajko i maślankę i wymieszać ponownie.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać trochę oleju rzepakowego.
- Łyżką nakładać masę na patelnię formując placuszki.
- Smażyć na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.
- Podawać z twarożkiem i owocami
Lekkie i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńSmaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńależ ten talerzyk wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki :) pyszności!
OdpowiedzUsuńnajbardziej sycące ! :D
OdpowiedzUsuń