16.5.15

Placuszki otrębowe



Placuszki otrębowe

Składniki (na ok 10 sztuk):
  • 30 g otrębów pszennych - 6 łyżek
  • 40 g otrębów owsianych - 4 łyżki
  • 20 g mąki pszennej - 3 łyżki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 ml maślanki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
  1. Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać jajko i maślankę i wymieszać ponownie.
  2. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać trochę oleju rzepakowego.
  3. Łyżką nakładać masę na patelnię formując placuszki. 
  4. Smażyć na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. 
  5. Podawać z twarożkiem i owocami



5 komentarzy:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP