Nie wiem jak u Was ale u mnie truskawki dalej w cenie. Utrzymują się na stałym poziomie niczym na rynku samochodów BMKI. Najtaniej udało mi się kupić za 6,50/kg. Nie znaczy to jednak, że z ich zrezygnuję, wręcz przeciwnie - staram się coś z nich tworzyć, a nie wyjadać z miseczki solo. Tak powstał ten prosty deser. Pieczone truskawki z migdałami i kruszonką. Na zimno tak samo wyśmienite jak na ciepło.
Crumble truskawkowe
Składniki (na foremkę 22 x 12)::
Przygotowanie:
Crumble truskawkowe
Składniki (na foremkę 22 x 12)::
- 700 g truskawek bez szypułek
- 2 łyżki płatków migdałów
- opcjonalnie cukier
- 50 g mąki kukurydzianej
- 25 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 spora łyżka jogurtu naturalnego gęstego
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki dodać cukier, pokrojone w drobne kawałki masło i jogurt; wyrabiać do całkowitego połączenia się składników. Wyrabiać rękoma lub robotem.
- Kulkę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
- Truskawki przekroić na połówki i wyłożyć na foremkę. Posypać migdałami i ewentualnie cukrem.
- Kulkę ciasta wyjąć z lodówki i urywając małe kawałki rozrzucać je na truskawki.
- Piec ok 30-40 min w temperaturze 180 stopni
cudowny, letni deser :)
OdpowiedzUsuńKocham! Letni deser, który jest u mnie obowiązkiem ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
grrrrrrrrrr chyba się zaślinię! :D
OdpowiedzUsuńWykorzystam przepis do swojej restauracji! Cudownie. Dziekuje Ci pięknie!
UsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńNa ciepło z lodami, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńidealnie dla mnie <3 kruszonka poza tym jest najukochańsza:d
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumle truskawkowe.
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuń