Pamiętacie twarogowe placuszki ? Dziś mam dla Was zmodyfikowaną wersję - truskawkową. Równie pyszna, ale nieco mniej delikatna, bo żeby się usmażyły w całości trzeba ciut więcej mąki. Pamiętajcie, że mimo wszystko placuszki są bardzo delikatne i mogą się zbyt szybko przypalić dlatego koniecznie trzeba smażyć je na małym ogniu
Placuszki twarogowe truskawkowe
Składniki:
Przygotowanie:
Placuszki twarogowe truskawkowe
Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki mleka
- 1 nieduże jajko
- 3-4 pełne łyżki mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g truskawek
- olej rzepakowy do smażenia
- opcjonalnie 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie zblendować.
- W miseczce umieścić pokruszony twaróg. Dodać mleko, jajko i wymieszać najlepiej widelcem rozgniatając przy okazji twaróg. Następnie dodać zblendowane truskawki i ponownie wymieszać. W razie potrzeby dodać cukier.
- Dodać na początek 3 łyżki mąki kukurydzianej; wymieszać. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka dodać jeszcze 1 łyżkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i nakładać łyżką masę serową.
- Piec na małym ogniu z obu stron do zrumienia.
- Podawać z owocami lub solo.
jakie śliczne :)
OdpowiedzUsuńJedne z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńIch kolorek jest świetny! Normalnie śniadanie dla księżniczki ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńJaki kolor! :) Muszą być bardzo delikatne w smaku :)
OdpowiedzUsuńO Jezu. Kolor świetny, daj jednego :)
OdpowiedzUsuń