19.7.15

Placuszki twarogowe truskawkowe

Pamiętacie twarogowe placuszki ? Dziś mam dla Was zmodyfikowaną wersję - truskawkową. Równie pyszna, ale nieco mniej delikatna, bo żeby się usmażyły w całości trzeba ciut więcej mąki. Pamiętajcie, że mimo wszystko placuszki są bardzo delikatne i mogą się zbyt szybko przypalić dlatego koniecznie trzeba smażyć je na małym ogniu




Placuszki twarogowe truskawkowe

Składniki:
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 nieduże jajko
  • 3-4 pełne łyżki mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g truskawek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
  1. Truskawki dokładnie zblendować.
  2. W miseczce umieścić pokruszony twaróg. Dodać mleko, jajko i wymieszać najlepiej widelcem rozgniatając przy okazji twaróg. Następnie dodać zblendowane truskawki i ponownie wymieszać. W razie potrzeby dodać cukier.
  3. Dodać na początek 3 łyżki mąki kukurydzianej; wymieszać. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka dodać jeszcze 1 łyżkę.
  4. Na patelni rozgrzać trochę oleju i nakładać łyżką masę serową.
  5. Piec na małym ogniu z obu stron do zrumienia. 
  6. Podawać z owocami lub solo.


6 komentarzy:

  1. Jedne z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ich kolorek jest świetny! Normalnie śniadanie dla księżniczki ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki kolor! :) Muszą być bardzo delikatne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O Jezu. Kolor świetny, daj jednego :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP