6.12.15

Szarlotka na kruchym spodzie

Okazuje się, że mój mąż to nie tylko świetny kucharz, który nie rzadko ratuje moje potrawy z opresji, ale również dobry cukiernik. Od dłuższego czasu prosił mnie, żebym zrobiła szarlotkę na kruchym cieście. Robiłam więc wiele razy, ale na cienkim spodzie i niby mu smakowała, ale to jednak nie było to na co naprawdę miał ochotę. Więc zabrał się za ciasto sam - efekt wspaniały. Mega kruche, grube ciasto i słodko-kwaśne jabłka.




Szarlotka na kruchym spodzie

Składniki (blacha 23x33cm)
  • 4,5 szklanki mąki
  • 1 kostka zimnego masła + 20 g do jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (1 całe, 4 osobno białka i żółtka)
  • 2 kg jabłek
  • cynamon
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier. Wbić 1 całe jajko i 4 żółtka - wyrobić ciasto. Jeżeli będzie za suche dolać odrobinę wody.
  2. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki.
  3. Jabłka obrać, pokroić w drobne części, dodać cukier puder i cynamon. Smażyć (najlepiej w garnku) na maśle do miękkości. Ostudzić.
  4. Ciasto wyjać z lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 części ciasta rozwałkować  i wyłożyć na spód blachy. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez ok 15 minut. 
  5.  Białka ubić z odrobiną cukru pudru na sztywną pianę
  6. Na podpieczony spód wyłożyć masę z jabłek, przykryć ją pianą z białek. Na górę zetrzeć na tarce o grubych okach pozostałą część ciasta.
  7. Całość piec w 180* ok 40 minut


8 komentarzy:

  1. o nie.. na grubym?! toć to moja miłość <3
    może poczęstujesz kawałkiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och <3 jabłka i kruchy spód, no i kruszonka , jadę <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy8/16/2016

    a gdzie ta szklanka cukru?!!!!! pewnie do ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, masz rację. Już dopisuję.

      Usuń
    2. Anonimowy2/15/2019

      Termoobieg czy góra dół?

      Usuń
    3. Góra-dół, wszystko tak piekę

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP