Okazuje się, że mój mąż to nie tylko świetny kucharz, który nie rzadko ratuje moje potrawy z opresji, ale również dobry cukiernik. Od dłuższego czasu prosił mnie, żebym zrobiła szarlotkę na kruchym cieście. Robiłam więc wiele razy, ale na cienkim spodzie i niby mu smakowała, ale to jednak nie było to na co naprawdę miał ochotę. Więc zabrał się za ciasto sam - efekt wspaniały. Mega kruche, grube ciasto i słodko-kwaśne jabłka.
Szarlotka na kruchym spodzie
Składniki (blacha 23x33cm)
Przygotowanie:
Szarlotka na kruchym spodzie
Składniki (blacha 23x33cm)
- 4,5 szklanki mąki
- 1 kostka zimnego masła + 20 g do jabłek
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek (1 całe, 4 osobno białka i żółtka)
- 2 kg jabłek
- cynamon
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier. Wbić 1 całe jajko i 4 żółtka - wyrobić ciasto. Jeżeli będzie za suche dolać odrobinę wody.
- Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki.
- Jabłka obrać, pokroić w drobne części, dodać cukier puder i cynamon. Smażyć (najlepiej w garnku) na maśle do miękkości. Ostudzić.
- Ciasto wyjać z lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 części ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód blachy. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez ok 15 minut.
- Białka ubić z odrobiną cukru pudru na sztywną pianę
- Na podpieczony spód wyłożyć masę z jabłek, przykryć ją pianą z białek. Na górę zetrzeć na tarce o grubych okach pozostałą część ciasta.
- Całość piec w 180* ok 40 minut
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńo nie.. na grubym?! toć to moja miłość <3
OdpowiedzUsuńmoże poczęstujesz kawałkiem? :)
och <3 jabłka i kruchy spód, no i kruszonka , jadę <3
OdpowiedzUsuńa gdzie ta szklanka cukru?!!!!! pewnie do ciasta
OdpowiedzUsuńtak, masz rację. Już dopisuję.
UsuńTermoobieg czy góra dół?
UsuńGóra-dół, wszystko tak piekę
Usuń