Kolejka przepisów na bloga rośnie, a jedynie nie mam ich kiedy dodawać. Zwiększyliśmy nieco intensywność życia i teraz 2 razy w tygodniu chodzimy na basen. Nie będę już wspominać o mężu, który od ponad dwóch tygodni codziennie biega (moje zdumienie ale też duma leniwca nieustająco rośnie). A kiedy nie idziemy na basen to wypadną jakieś zakupy, coś do załatwienia, albo najnormalniej jestem tak zmęczona, że popadam w popołudniową mini drzemkę, po której i tak czuję się gorzej niż wcześniej. Z ciężkimi, opadającymi powiekami nie zawsze wygrasz :)
Przed dodaniem tygodniowego menu zdążyłam dodać pasztet z grochu, ale na ciasto marchewkowe nie znalazłam chwili, a ono również przez kilka dni było na liście. Z lekkim więc opóźnieniem teraz pora właśnie na nie. Wyszło naprawdę super, mięciutkie, nieco mokre i aromatyczne. Jedynie mogłabym mieć troszkę mniejszą blachę, żeby nie było tak płasko, ale smak niż wizualizacja ważniejsze, a i skład ma bardzo super, więc zachęcam
Fit ciasto marchewkowe
Składniki (blacha 23x33 cm):
Przygotowanie:
Przed dodaniem tygodniowego menu zdążyłam dodać pasztet z grochu, ale na ciasto marchewkowe nie znalazłam chwili, a ono również przez kilka dni było na liście. Z lekkim więc opóźnieniem teraz pora właśnie na nie. Wyszło naprawdę super, mięciutkie, nieco mokre i aromatyczne. Jedynie mogłabym mieć troszkę mniejszą blachę, żeby nie było tak płasko, ale smak niż wizualizacja ważniejsze, a i skład ma bardzo super, więc zachęcam
Fit ciasto marchewkowe
Składniki (blacha 23x33 cm):
- 400 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 3 jajka
- 110 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 100 g mąki kukurydzianej
- 40 g płatków migdałów
- ¾ szklanki musu jabłkowego
- 2-3 łyżki miodu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180*
- Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać mus jabłkowy, żółtka, miód i odciśniętą z soku startą marchewkę; znów wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do masy i delikatnie wmieszać w ciasto.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40-50 minut, do suchego patyczka
Cudny kolor ♡
OdpowiedzUsuńNa pewno wykorzystam przepis :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie robiłam ciasta marchewkowego. i jestem pewna że kiedyś zrobię, oczywiście w wersji fit:) na razie mam fazę na ciasta czekoladowe:) ps właśnie moczę groch na jutrzejszy pasztet:)
OdpowiedzUsuńto będziesz miała co jeść cały tydzień :)
UsuńA jaki rozmiar blaszki najlepiej użyć na to ciasto?!
OdpowiedzUsuńja użyłam tak jak podane 23x33 i wyszło niezbyt wyrośnięte, możesz użyć ciut mniejszej, ale najlepiej coś w prostokącie, kwadracie.
UsuńO faktycznie jest rozmiar , nie zauważyłam :) Na pewno skorzystam z Twojego przepisu , bo jest warty wypróbowania!!!
OdpowiedzUsuńMożna użyć innej mąki niż kukurydziana? Jakiś zamiennik?
OdpowiedzUsuńoczywiście, można użyć każdej innej :)
UsuńWYGLĄDA cudownie! Jest idealnie pomarańczowe i widzę, że takie mokrutkie w środku, mniaam. :) Spróbowałabym.
OdpowiedzUsuńwww.liftmygirl.blogspot.com
Na jaki tryb ustawić piekarnik? 🙈
OdpowiedzUsuńja zawsze ustawiam na góra-dół, nie mam termoobiegu
UsuńA sok jabłkowy czym zastąpić można? Bo nie mogę jabłek!
OdpowiedzUsuń