Im więcej piękę, tym lepsze efekty to przynosi. Zresztą Ameryki nie odkryłam, tak jest w każdej dziedzinie życia. Ciasteczka ryżowe, obok tych gryczanych (przepis tutaj) uważam za dopracowane idealnie. Pod względem słodkości - odzwyczaiłam się od cukru, więc wystarczą mi 2-3 łyżki miodu, żeby poczuć słodycz - ilości tłuszczu, chrupkości. Jednym słowem, dla mnie idealne i jestem z nich bardzo zadowolona :) Możecie ozdobić je czekoladą, albo zostawić takie "gołe", w obu formach są pyszne. Idealne towarzyszki do popołudniowej kawy lub herbaty.
W kwestii przerabiania ryżu na mąkę, trzeba dużo cierpliwości, a że nie mam jej za dużo to nie zrobiłam idealnie gładkiej mąki, w ciastkach dały się wyczuć nierozdrobnione do końca kawałeczki ryżu. Zębów nie połamaliśmy, więc można zrobić jak ja, albo wykazać się większą cierpliwością, a najlepiej lepszym sprzętem i zmielić ryż porządnie :)
Fit ciasteczka ryżowe
Składniki (na ok 12 sztuk):
Przygotowanie:
W kwestii przerabiania ryżu na mąkę, trzeba dużo cierpliwości, a że nie mam jej za dużo to nie zrobiłam idealnie gładkiej mąki, w ciastkach dały się wyczuć nierozdrobnione do końca kawałeczki ryżu. Zębów nie połamaliśmy, więc można zrobić jak ja, albo wykazać się większą cierpliwością, a najlepiej lepszym sprzętem i zmielić ryż porządnie :)
Fit ciasteczka ryżowe
Składniki (na ok 12 sztuk):
- 100 g ryżu zmielonego na mąkę
- 100 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 30 g mąki kukurydzianej
- 15 g płatków migdałowych
- 60 g roztopionego masła klarowanego/oleju kokosowego
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu lub więcej według potrzeby
- opcjonalnie pasek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- W misce wymieszać ze sobą wszystkie mąki i płatki migdałowe.
- Wbić jajka, dodać miód i masło/olej. Najlepiej robotem z końcówkami do wyrabiania ciasta połączyć składniki.
- Ciasto nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec około 20-25 minut do lekkiego zrumienienia
- Po całkowitym wystygnięciu ozdrobić gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić mąkę z płatków owsianych? Mogę dodać więcej ryżowej?
OdpowiedzUsuńjeżeli masz dobrze zmieloną to czemu nie, ja swoją zmieliłam powierzchownie, więc dodałam owsianą tak dla "miękkości"
UsuńUuu z czekoladą to ja chętnie wezmę :)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis na wykorzystanie Thermomixa. Zrobie je juz w ten weekend.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, zwłaszcza ta czekolada na wierzchu - kusząca :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! I za pewne tak samo smakują :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz upieklam tak niedobre ciasteczka. Niestety nikomu nie smakuja i lądują w koszu. Zamiast platkow migdalowych uzylam migdalow zmielonych. Ugryzlam i nie moglam przełknąć. Stoja w gardle. Mozna sie nimu udlawic. Dodam, ze potrafie piec. Niestety ale mi i mojej rodzinie nie posmakowaly
OdpowiedzUsuńMocno odchudzone i dietetyczne ciastka nie każdemu przypadają do gustu. Bo mają minimalną ilość tłuszczu i jeszcze mniejszą cukru czyli tego co "prawdziwym" wypiekom dodaje tego uzależniającego, rozkosznego smaku. I fakt, że nie smakują nie kwestionuje Twoich zdolności kulinarnych, każdy ma inny smak, tak jak i gust :)
Usuń