To jest ciasto, po którym stwierdziłam, że i ja mogę piec (nie tylko ciasteczka). Nie muszę ślepo podążać za gotowymi przepisami, ale jestem w stanie kombinować i zmieniać tak, że wychodzi z tego coś dobrego. Ciasto perfekcyjne dla wielbicieli ciężkich, wilgotnych ciast. Jak wszystkie moje ostatnie wypieki nie zawiera cukru, słodzony jest miodem, a zamiast mąki pszennej użyłam ostatnio ulubionej mąki owsianej, którą sama mielę, więc mam mąkę za grosze.
Owsiany chlebek bananowy
Składniki (forma 26x12cm):
Przygotowanie:
Owsiany chlebek bananowy
Składniki (forma 26x12cm):
- 3 dojrzałe banany - 400 g
- 200 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 20 g wiórków kokosowych - można pominąć
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 spore łyżki miodu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i oprószyć mąką.
- W misce wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać żółtko jajka, olej, miód i dokładnie rozgniecione widelcem banany. Wymieszać.
- Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wmieszać.
- Masę przelać do formy, piec około 40-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzić w otwartym piekarniku.
Smaczni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki na słodko :)
OdpowiedzUsuńSuper !
OdpowiedzUsuńOd dawna nie piekłam żadnego chlebka to może się zabiorę i wypróbuję twój przepis :)
Idealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńjuż od dawna mam ochotę zrobić chlebek bananowy ale boję się, że od razu wsunę pół brytfanki:)
OdpowiedzUsuńja specjalnie kupiłam młynek do mielenia wszystkiego co się da i dzięki temu nie muszę kupować każdego rodzaju mąki:)
Jak pysznie! I jaka ładna zmiana blogu. Wiosna ☺
OdpowiedzUsuńMogę zamiast oleju rzepakowego użyć kokosowego? :)
OdpowiedzUsuńpewnie, obojętnie jaki tłuszcz, byle płynny :)
Usuń