Utarło się, że dżemy robi się u schyłku lata. Ale to może dlatego, że wtedy kończy się sezon na wiele, pysznych owoców i jedynym sposobem, żeby zatrzymać je dłużej jest zamknięcie ich w słoiczkach. Nie ma nic przyjemniejszego niż w środku srogiej zimy otworzyć pachnący dżem truskawkowy własnej roboty. Tymczasem sezon na truskawki dopiero przed nami, więc ja w dżemowym słoiku zamknęłam smak jabłek i zapach pomarańczy.
Dżem z jabłek i pomarańczy
Składniki (na 2 małe słoiczki):
- 1,2 kg jabłek
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę i prażyć. Jeżeli jabłka nie będą miękkie, ale zaczną przywierać do dna garnka podlać niewielką ilością wody.
- Pod koniec prażenia dodać pozostałe składniki i zostawić na gazie jeszcze około 5 minut, żeby smaki się przeszły.
- Jeżeli jabłka nie rozpadły się wystarczająco zblendować.
- Słoiczki sparzyć wrzątkiem, nakładać dżem, zakręcić i trzymać je do góry nogami.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńAromatyczny pomysł, pycha :)
OdpowiedzUsuńJaki obłęd ! :)
OdpowiedzUsuń