Pyszne ciastka z ciecierzycy! Świat nie widział! gdybym powiedziała mamie z czego robię ciasta i piekę ciasteczka nie uwierzyłaby. Jeszcze mama jak mama, ale jak na takie nowinki zareagowałyby nasze babcie ? A gdzie w tym wszystkim jajka, masło, a mąka ? Z tego miejsca dziękuję wszystkim weganom - bez Was nie byłoby tylu cudownych alternatyw. Jak widać dla chcącego nic trudnego. A temu kto pierwszy użył ciecierzycy w formie "na słodko" wirtualnie całuję rączki :)
WSKAZÓWKI: Ciasteczka są bardzo miękkie, chociaż wyglądają na kruche, nie są takie. Dopiero po kilku dniach nabierają kruchości i wtedy smakują najwspanialej. Jednak jeżeli nie możecie wytrzymać kilku dni (ja nie mogłam) to zjedzcie miękkie, są równie pyszne.
Ciasteczka z ciecierzycy
Składniki (9 sztuk):
WSKAZÓWKI: Ciasteczka są bardzo miękkie, chociaż wyglądają na kruche, nie są takie. Dopiero po kilku dniach nabierają kruchości i wtedy smakują najwspanialej. Jednak jeżeli nie możecie wytrzymać kilku dni (ja nie mogłam) to zjedzcie miękkie, są równie pyszne.
Ciasteczka z ciecierzycy
Składniki (9 sztuk):
- 130 g ciecierzycy z puszki
- 30 g masła orzechowego - 1 spora łyżka
- 10 g wiórków kokosa
- 1 łyżka miodu
- opcjonalnie kropelki czekoladowe
Przygotowanie:
Z chęcią bym spróbowała ciecierzycy na słodko, bo ciągle tylko ten hummus i hummus;)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńPieczesz je w termoobiegu? :)
OdpowiedzUsuńnie, wszystko zawsze piekę góra-dół, ale mam stary piekarnik
UsuńMasz zupełną rację z tymi dzisiejszymi wypiekami. Kiedy powiedziałam babci, że w kuchni nie używam cukru, a Raffaello robię z kaszy jaglanej to się za głowę złapała :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne! A próbowałaś batonów bakaliowych z mlekiem kokosowym? Są genialne! Tu masz przepis https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/video/batony-bakaliowe-z-mlekiem-kokosowym-929.html. Możesz sobie je przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńja też jestem wdzięczna weganom i ich przepisom:) mam zapas ciecierzycy- przed świętami była w całej Norwegii bardzo tania- mniej niż 1 zł za puszkę! mam ponad 10 puszek i tak uwielbiam że wyjadam samą, tylko opłukaną cieciorkę:) czas wykorzystać w końcu cieciorkę do pieczenia!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa z "normalnej" ciecierzycy też wyjdzie? Ugotować ją wystarczy?
OdpowiedzUsuńmusi być bardzo miękka, żeby dała się zmiksować.
UsuńCzy można miód zastąpić ksylitolem?
OdpowiedzUsuńtak, można
Usuń