W Niemczech nadal jakby jesiennie, chwilami można nawet powiedzieć, że wiosennie. W przeciwieństwie do Polski, śniegu tutaj nie uraczysz. I bardzo dobrze, bo przy śniegu zaczynam marudzić. A to buty przemakają, a to nasypie na ledwo wyprostowane włosy, a to w dłonie zimno, mimo że rękawiczki założone, no i pies cały mokry po spacerze. A już najgorsze poranne odśnieżanie samochodu. Śnieg poproszę tylko na święta, żeby klimat był odpowiedni, a później to już tylko lato i zielona trawka. Na zielonej trawce wszystko od razu smakuje lepiej. Dajmy na to takie cytrynowe ciasto zjedzone w parku i popite herbatką z termosu. Równie dobrze smakuje też zjedzone w łóżku przy ulubionej lekturze, polecam.
Lekkie ciasto z cytrynowym kremem
Składniki (tortownica 19 cm):
Ciasto:
Lekkie ciasto z cytrynowym kremem
Składniki (tortownica 19 cm):
Ciasto:
- 80 g masła klarowanego
- 3 jajka
- 50 g mąki orkiszowej
- 30 g mąki z ciecierzycy
- 70 g mielonych orzechów lub migdałów
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 300 g naturalnego serka homogenizowanego
- sok z połowy cytryny + starta skórka z całej cytryny
- 2-3 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Masło rozpuścić i ostudzić
- Mąkę wymieszać z orzechami lub migdałami, cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Do wystudzonego masła dodać żółtka i zmiksować.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
- Do suchych składników dodać najpierw olej z żółtkami, wymieszać. Następnie dodać ubite białka i wmieszać, albo wmiksować w ciasto.
- Masę przelać do tortownicy, której dno wcześniej wyścielić papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka.
- KREM: Składniki kremu zmiksować ze sobą.
- Wystudzone ciasto przeciąć na 2 blaty. Zdjąć górny blat, dolny wysmarować częścią kremu. Na krem położyć górny blat, lekko docisnąć. Górę posmarować resztą kremu, można posypać startą skórką z cytryny.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
🎂
OdpowiedzUsuńa ja się cieszę jak tylko śnieg się pojawi:) to oznacza że już ze mną lepiej bo miałam na prawdę złe wspomnienia z zimą. Ale jesieni nie lubię i dlatego jak tylko kończy się lato czekam na grudzień!:) Oby w tym roku chociaż trochę zimowo na święta było!
OdpowiedzUsuńa takie ciast cytrynowe pasuje mi do każdej pory roku! byle by konsumować je w dobrym towarzystwie!:)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast mąki z ciecierzycy dać mąkę orkiszową?
oczywiście :)
Usuń