Długa przerwa, ale mam dobre wytłumaczenie. Najpierw rozłożyło mnie przeziębienie i to na łopatki. Może nie było tak źle jak u chorującego faceta, ale faktycznie wymuszałam na moim mężu (jak już w końcu ten pracoholik był na chwilę w domu) przynoszenie herbatek do łóżka i grzanie stópek. Na koniec mojej batalii z chorobą odwiedziła nas kuzynka! Widzieliśmy się ostatnio na naszym weselu, 2 lata temu. A jak wspólnie doszłyśmy do wniosku nigdy nie spotkałyśmy się ot tak! na pogaduchy czy piwo. Z drugiej strony dzieli nas 6 lat różnicy. Kiedy ja przestałam jeździć do babci pod namiot z koleżankami, ona właśnie zaczynała, kiedy ja kończyłam studia, zaczynała ona i tak można by wymieniać dlaczego nie mogłbyśmy się spotkać. Jednak świat jest malutki, kiedy nie możesz się z kimś spotkać na miejscu, spotkasz go na wakacjach 200 km od domu, albo za granicą właśnie.
Mimo tego, że moje ostatniotygodniowe wysiłki dieteteczno-treningowe w tym czasie poszły na marne i o ile nie wróciłam do punktu wyjścia, to przynajmniej cofnęłam się do połowy drogi - to właśnie tego było mi trzeba, oderwania od codzienności i świeżej energii, którą mogłabym od kogoś czerpać. A moja 6 lat młodsza kuzynka to tajfun energii!
Kokosowy deser chia z mango
Składniki (na 2 porcje):
Mimo tego, że moje ostatniotygodniowe wysiłki dieteteczno-treningowe w tym czasie poszły na marne i o ile nie wróciłam do punktu wyjścia, to przynajmniej cofnęłam się do połowy drogi - to właśnie tego było mi trzeba, oderwania od codzienności i świeżej energii, którą mogłabym od kogoś czerpać. A moja 6 lat młodsza kuzynka to tajfun energii!
Kokosowy deser chia z mango
Składniki (na 2 porcje):
- puszka zimnego mleczka kokosowego 400 g
- 100 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego
- 4 łyżki chia
- 1 duże, dojrzałe mango
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe umieścić w naczyniu. Wlać mleko zwierzęce/roślinne, dodać nasionka chia i miód. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek z mleczka kokosowego. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, żeby nasionka spęczniały i całość zrobiła się gęsta.
- Mango obrać, pokroić na kawałki i dokładnie zblendować.
- Do szklanek nałożyć trochę mlecznego deseru z chia, warstwę zmiksowanego mango i znów mleczny deser z chia.
- Można zjeść od razu, lub do podania przechowywać nadal w lodówce
Wygląda zjawiskowo.
OdpowiedzUsuńod dłuższego czasu mam właśnie ochotę na pudding chia <3
OdpowiedzUsuń