26.5.18

Fit śniadaniowe placki z cukini

Rozkochałam się na nowo w omletach i plackach śniadaniowych. Robię wiele wersji, wzbogacając ich smak i konsystencję o banana czy cukinię. Z bananem sprawa jest o tyle fajna, że omlet nie wymaga dosładzania i można zjeść go solo, bez dodatków. Te cukiniowe warto posłodzić, chociaż ja tego nie robię. Zdecydowanie bardziej wolę dodać im słodyczy z owoców, czy jak tutaj z sosu daktylowego. Zawsze to lepiej zjeść kilka truskawek, jagód czy malin - zwłaszcza w sezonie, niż dodawać cukier do ciasta. 
Sobotę zaczynamy kakaowymi plackami z cukinią, z sezonowymi owocami i wspomnianym wcześniej daktylowym sosem. Tak zwana pochwała prostoty, przy zachowaniu cukrowej wstrzemięźliwości. 


Fit śniadaniowe placki z cukini 

Składniki (10-12 sztuk):

  • 100 g cukinii
  • 2 jajka
  • 60 g mąki orkiszowej 
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego - można pominąć.
  • olej do smażenia
sos daktylowy:
  • 60 g suszonych daktyli
  • 14 łyżek mleka lub więcej
Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych okach. 
  2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub ręcznym robotem. 
  3. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni formować placuszki smażyć na niewielkim ogniu  z obu stron.
  4. SOS: daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 15 minut, aż będą miękkie. Wolę odlać, dodać mleko i zblendować. Ilość mleka uzależniona jest od tego jaką kosystencję chcecie uzyskać. 
  5. Placuszki podawać ze świeżymi owocami i/lub sosem daktylowym.  

Wartość odżywcza, bez dodatków i bez uwzględnienia oleju do smażenia
kalorie: 445
białka: 27
tłuszcze: 17
węglowodany: 44,5



4 komentarze:

  1. Koniecznie do zrobienia :) Tak cukinią jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy5/29/2018

    Mniam! Gdyby ktoś mi zrobił takie śniadanko to byłabym ogromnie zadowolona! <3

    W wolnej chwili zapraszam do siebie, nowy post o klapkach - lekkim obuwiu na lato: http://natkaopowiada.blogspot.com/2018/05/klapki-lekkie-obuwie-na-lato.html <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy7/10/2019

    Odcisnęłaś cukinię z wody ręcznikiem, czy tylko starłaś i dodałaś składniki,
    bez odciskania wody ?

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP