Wszyscy kochają wiosnę za wysyp warzyw i owoców. Tych, które niedostępne są przez resztę roku, albo są dostępne o plastikowym smaku. Niemal każda wizyta w sklepie kończy się zakupem szparagów, z truskawkami już mam ciut gorzej - za późno chodzę na zakupy i rzadko zdarza mi się je jeszcze dostać. Ale rabarbar jest zawsze, widocznie nie plasuje się wysoko na top10 liście Niemców. A ja lubię, nie tak mocno jak truskawki ale lubię za orzeźwiający smak. Gdybym umiała piec droźdźówki to właśnie z rabarbarem i dużą ilścią słodkiego lukru. Ale, że z drożdżami mi jednak nie po drodze (odkryłam nawet, że powodują u mnie straszne wzdęcia), a i lukru staram się unikać to na okoliczność gości upiekłam rabarbarowo-jabłkowe crumble. Owoce pod aromatyczną kruszonką migdałowo-kokosowo-maślaną. A do tego kleks z serka mascarpone i jogurtu naturalnego. Minimalna ilość cukru, którą można zwiększać według potrzeb. Minimalny czas pracy i zerowe szance niepowodzenia. Zdecydowany must have każdego rabarbarowego okresu.
Rabarbarowo-jabłkowe crumble
Składniki (na 6 porcji):
Rabarbarowo-jabłkowe crumble
Składniki (na 6 porcji):
- 1 kg rabarbaru
- 1-2 duże jabłka
- 1 łyżka cukru
Kruszonka:
- 100 g mąki orkiszowej
- 50 g płatków owsianych
- 50 g mielonych migdałów
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 g cukru lub więcej według uznania
- 90 g zimnego masła
Przygotowanie:
- Suche składniki na kruszonkę wymieszać w misce. Dodać pokrojone na kawałki masło i zarobić ciasto. Schować na pół godziny do lodówki.
- Rabarbar i jabłka pokroić na małe kawałki. Umieścić w garnku, posypać cukrem i poddusić, aż rabarbar zmięknie (można dodać trochę wody na początku duszenia, żeby owoce nie przywarły do dna).
- Owocową "masę" przesypać do żaroodpornego naczynia. Pokruszyć obficie kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika. Piec około 40 minut, do zrumieniania.
Wartość odżywcza dla porcji 225g
kalorie: 339
białka: 6,5
tłuszcze: 21
węglowodany: 34
Kocham owoce pod kruszonką :) Rabarbaru tak jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/