21.6.18

Czereśnie pod owsianą kruszonką

Czy może być lepsza słodycz od tej naturalnej owocowej ? Jasne, że może i mogłabym wymieniać i wymieniać ale to tylko lepsza słodycz dla zaspokojenia naszego cukrowego uzależnienia, dla zdrowia i organizmu już niekoniecznie. Dlatego zwłaszcza latem czekoladę i inne żelki warto zamienić na porcję owoców. Dostałam w prezencie ogromne wiadro słodkich czereśni. Pierwsza myśl to radość; tyle słodkich kuleczek do zjedzenia. Ilość jest jednak nie do przejedzenia w wersji prosto z wiaderka, dlatego trzeba je wykorzystać w inny sposób i tutaj zaczyna się zabawa w drylowanie. Żmudna i brudna sprawa, ale jak przyjemnie zjada się czereśnowy deser bez wypluwanie pestek. Pierwsza wydrylowana partia poszła do mrożenia, a to co nie zmieściło się do zamrażalnika przykryłam owsianą kruszonką i wyszło słodkie i aromatyczne, przyjemnie chrupiące crumble. Czereśni zostało jeszcze pół wiadra więc poszukuję inspiracji. Informacja dla Was - czereśniowych przepisów będzie więcej. 

Czereśnie pod owsianą kruszonką

Składniki (na 6 porcji): 
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 90 g zimnego masła
  • 20 g cukru
  • 1 kg wydrylowanych czereśni
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników (prócz czereśni) wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. Na dno dużej, żaroodpornej formy wysypać czereśnie. Na górę pokruszyć ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut, do zrumieniania kruszonki. Można jeść na ciepło i na zimno.


1 komentarz:

  1. Na widok tej kruszonki normalnie mam ślinotok :) Najlepszy letni deser to owoce pod kruszonką, ale z czereśniami nie robiłam ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP