Pogoda trochę z nami pogrywa przez ostatnie dni i nigdy do końca nie wiadomo czym nas zaskoczy. Do tego stopnia, że nawet kiedy wstaję i jest pochmurno nie oznacza, że na wieczorny spacer z psem nie pójdę w słońcu. Jak mawiała reklama "zawsze jest pora na lody Koral", tak jak Wam dziś mówię "zawsze jest pora na mrożoną kawę" i wcale nie potrzeba do tego afrykańskich upałów.
Przedstawiam najprostszą i najmniej kaloryczną mrożoną kawę. Taką z lodami, bitą śmietaną, brokatową posypką i kawałkami czekolady też bym wypiła, ale wolę za to jednak zjeść ciasteczko, albo kawałek ucieranego ciasta. Jeżeli jak ja wolicie kalorie zjadać niż je wypijać, zróbcie sobie ice coffe w wersji fit. Jeżeli nie macie blendera z funkcją kruszenia lodu (ja korzystam z tego: KLIK) to dodajcie do kawy całe kostki, a szklankę wcześniej zmróźcie w zamrażalniku.
Fit mrożona kawa z blendera
Składniki (na 1 porcję):
Przedstawiam najprostszą i najmniej kaloryczną mrożoną kawę. Taką z lodami, bitą śmietaną, brokatową posypką i kawałkami czekolady też bym wypiła, ale wolę za to jednak zjeść ciasteczko, albo kawałek ucieranego ciasta. Jeżeli jak ja wolicie kalorie zjadać niż je wypijać, zróbcie sobie ice coffe w wersji fit. Jeżeli nie macie blendera z funkcją kruszenia lodu (ja korzystam z tego: KLIK) to dodajcie do kawy całe kostki, a szklankę wcześniej zmróźcie w zamrażalniku.
Fit mrożona kawa z blendera
Składniki (na 1 porcję):
- 2 spore łyżeczki mielonej kawy
- pół szklanki wrzątku
- 75 ml ulubionego mleka, u mnie sojowe
- 3 duże kostki lodu
- 1 łyżka syropu zero kcal
- Kawę zalać wrzątkiem i poczekać aż się zaparzy i przestudzi.
- Fusy odcedzić, kawę wlać do blendera, dodać pozostałe składniki i zblendować aż lód się pokruszy a mleko lekko spieni.
- Podawać w wysokiej szklance.
Nie próbowałam jeszcze takiej kawy, ale wygląda wspaniale! Chyba jak wszyscy pozostali czytelnicy, kawę mogę pić w każdej postaci. Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego napoju :) Już nie mogę się doczekać gorących dni i mrożonej kawy <3 Ostatnio testuję różne przepisy i ten też muszę jak najszybciej wypróbować. Znajoma mi poleciła :)
OdpowiedzUsuń