Tydzień temu wróciłam znad morza. Tego naszego, wspaniałego, polskiego. Tego z piaszczystymi plażami i wyjątkowo ciepłymi falami w tym roku. To był bardzo krótki wyjazd, ale ważny, intensywny i pełen zabawy. Wieczór panieński, a w tym wypadku panieński weekend to dobra okazja do sprawdzenia czy w babskim gronie też potrafimy się bawić i rozmawiać a cisza między nami nie jest krępująca. Bo ja generalnie jestem z tych, które wolą towarzystwo facetów, przesiadywanie z samymi kobietami to nie dla mnie. Rozmawianie o kosmetykach, fryzurach, zakupach jest nudne. Zdecydowanie wolę to męskie gadanie o niczym, z czego zawsze jest najwięcej śmiechu. Tym razem zgrałyśmy się idealnie, jak na grupę dziewczyn, która nigdy wcześniej w takim składzie się nie widziała (albo każda tak dobrze udawała). Byłabym nawet skłonna taki wyjazd powtórzyć. Tymczasem powtarzam te nadmorskie śniadnia, na których królowały puszyste placuszki i gofry. Bo co to za odwiedzenie polskiego morza bez zjedzenia gofra, najlepiej jeszcze z bitą śmietaną - chociaż tym razem zdołałam jej sobie odmówić, chyba pierwszy raz w życiu kupując gofra z samymi owocami. No, pewnie chciałam przy reszcie dziewczyn zachować fason, chociaż i tak okazało się, że to ja jestem ciągle głodna i dopominam się jedzenia, albo chociaż małego ciasteczka. Ale przecież byłam na urlopie, a na urlopie nie wypada niedojadać ;) Teraz tylko dieta, ale czy dieta, na której się je gofry na śniadanie jest taka straszna ?
UWAGA: Do zrobienia tych gofrów potrzebna jest mocna gofrownica 1000-1200W. W słabszych modelach może nie wyjść.
Bananowe fit gofry
Składniki (2 kwiatuszki, 1 porcja)
UWAGA: Do zrobienia tych gofrów potrzebna jest mocna gofrownica 1000-1200W. W słabszych modelach może nie wyjść.
Bananowe fit gofry
Składniki (2 kwiatuszki, 1 porcja)
- 1 dojrzały banan
- 3 płaskie łyżki mąki ryżowej
- 2 płaskie łyżki otrębów owsianych
- 1 jajko
- 50 ml wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować
- Gofrownicę nagrzać, lekko natłuścić; wylać masę i smażyć około 2-3 minuty.
- Podawać z ulubionymi dodatkami
Wartość odżywcza dla 1 porcji 226 g (bez dodatków)
Czy można jakoś zastąpić mąkę ryżową?
OdpowiedzUsuńkażdą inną mąkę, byle nie kokosową
UsuńTrzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/