Nie od dziś wiadomo, że czas strasznie zapierdziela. Chciałam go oszukać i też przyspieszyłam. Jakby mi było za mało zajęć to znalazłam sobie ich jeszcze trochę i upchałam w ten i tak już napięty harmonogram dnia. Myślałam, że dzięki temu ze wszystkim zdążę zanim nadejdzie mrok, zanim przywitam kolejny dzień, zanim skończy się tydzień i zanim pojadę na urlop. Czas okazał się sprytniejszy, bo ten skurczybyk też zwiększył tempo. Im więcej robię ja, tym szybciej mija on. Idę do pracy w poniedziałek, wracam w piątek. Nim zdąże się ucieszyć z kolejnego weekendu już mamy niedzielny wieczór. Godzina za godziną, dzień za dniem, miesiąc za miesiącem i już mamy końcówkę lata. Zaraz będą święta, Sylwester i kolejny rok. Kolejny pełny obrót, kolejne 360* tego koła, które już chyba nigdy nie zwolni, żeby chociaż zechciało utrzymywać stałe tempo, żeby mi tak życie nie migało przed oczami jak kolorowe obrazki z filmów.
Gryczane gofry
Składniki (2 serduszka, 1 porcja):
Gryczane gofry
Składniki (2 serduszka, 1 porcja):
- 50 g mąki gryczanej
- 70 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g serka homo naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu lub więcej według upodobań
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać trzepaczką do powstania jednolitej masy (ciasto będzie dość gęste).
- Chochelką nakładać na rozgrzane i natłuszczone płytki gofrownicy. Smażyć około 4-5 minut.
Wartość odżywcza dla 1 porcji, bez dodatków 213 g
kalorie: 323
B: 17,74
T: 8,39
W: 46,62
Bardzo pysznie to wygląda.Chyba sobie zrobię.
OdpowiedzUsuń