Listopad jest już tak zimny, że nie możemy się nadal oszukiwać że stoimy u progu wiosny, kiedy mocny wiatr pcha nas w stronę zimy. Tej wietrznej, deszczowej i śnieżnej. Spędzanie czasu poza domem i spacery z psem nie dają już żadnej przyjemności. Przyjemność dają kubki ciepłej herbaty, która przepływając przez gardło ogrzewa całe ciało, grube skarpety, mięciutki swetr z uszami misia, koc i kolejny odcinek serialu. I gdyby tak jeszcze można ten czas przezimować w domu byloby pięknie. Zero skrobania szyb, zero zimnych dłoni i odwracania się od wiatru, żeby nabrać haust powietrza. Dla wszystkich tych, którzy chcieliby tak jak ja schować się pod kocem i przeczekać, ale jednak nie można i nie wypada mam pomysł na ciepłe, pożywne i rozgrzewające śniadanie z dynią w roli głównej. Zima od tej owsianka nie zniknie, ale nieco łatwiej stawić jej czoła po taki śniadaniu.
Dyniowa owsianka
Składniki (1 porcja):
Dyniowa owsianka
Składniki (1 porcja):
- 30 g płatków owsianych
- 150 ml mleka
- 1 spora łyżka puree z dyni
- 3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 1-2 cm świeżego imbiru
- 1 lyzka miodu
Przygotowanie:
- Płatki zalać mlekiem, wstawić na gaz.
- W trakcie podgrzewania dodać cynamon, imbir, puree i miód.
- Całość zagotować, po czym zdjąć z ognia, odłożyć na 1-2 minuty żeby płatki jeszcze zmiękły i napęczniały. Zjadać ciepłe.
Wartość odżywcza dla 1 porcji
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)