21.11.18

Dyniowa owsianka

Listopad jest już tak zimny, że nie możemy się nadal oszukiwać że stoimy u progu wiosny, kiedy mocny wiatr pcha nas w stronę zimy. Tej wietrznej, deszczowej i śnieżnej. Spędzanie czasu poza domem i spacery z psem nie dają już żadnej przyjemności. Przyjemność dają kubki ciepłej herbaty, która przepływając przez gardło ogrzewa całe ciało, grube skarpety, mięciutki swetr z uszami misia, koc i kolejny odcinek serialu. I gdyby tak jeszcze można ten czas przezimować w domu byloby pięknie. Zero skrobania szyb, zero zimnych dłoni i odwracania się od wiatru, żeby nabrać haust powietrza. Dla wszystkich tych, którzy chcieliby tak jak ja schować się pod kocem i przeczekać, ale jednak nie można i nie wypada mam pomysł na ciepłe, pożywne i rozgrzewające śniadanie z dynią w roli głównej. Zima od tej owsianka nie zniknie, ale nieco łatwiej stawić jej czoła po taki  śniadaniu.

Dyniowa owsianka

Składniki (1 porcja):
  • 30 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka
  • 1 spora łyżka puree z dyni
  • 3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1-2 cm świeżego imbiru
  • 1 lyzka miodu
Przygotowanie:
  1. Płatki zalać mlekiem, wstawić na gaz.
  2. W trakcie podgrzewania dodać cynamon, imbir, puree i miód. 
  3. Całość zagotować, po czym zdjąć z ognia, odłożyć na 1-2 minuty żeby płatki jeszcze zmiękły i napęczniały. Zjadać ciepłe. 

Wartość odżywcza dla 1 porcji 
kalorie: 300
B: 10
T:  5,5
W: 55,3

1 komentarz:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP