Z rosołu z wczoraj można zrobić pomidorową i zresztą taka pomidorowa jest najlepsza, a mięso można użyć do farszu na krokiety. Nieskromnie powiem, to jest najlepszy farsz z jakim miałam do czynienia, ale nie od dziś wiem, że mój mąż potrafi czarować w kuchni i z niczego zrobić coś najpyszniejszego. Ledwo się powstrzymałam, żeby nie wejść tego farszu solo, a co do samych krokietów to nasze trzecie podejście do wersji bezglutenowej, o ile z naleśnikami od początku nie mieliśmy problemu, o tyle schody zaczynały się przy panierce. W końcu ta wyszła idealna i wizualnie i smakowo.
To co, po krokieciku na Sylwestrową imprezę?
Gryczane krokiety z mięsnym farszem:
Składniki (7-8 krokietów):
Naleśniki:
To co, po krokieciku na Sylwestrową imprezę?
Gryczane krokiety z mięsnym farszem:
Składniki (7-8 krokietów):
Naleśniki:
- 150 g mąki gryczanej
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 250 ml wody
- szczypta soli
Farsz:
- mięso z rosołu (u mnie z dwóch indyczych pałek)
- 2 marchewki z rosołu
- 160 g surowych pieczarek
- 3 cebule
- 2 łyżki oleju
Panierka:
- 50 g płatków kukurydzianych bez cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w naczyniu i zmiksować na jednolitą masę.
- Masę nabierać chochelką i wylewać na rozgrzaną i natłuszczoną lekko patelnię, smażyć z obu stron (uważać, żeby nie przytrzymać naleśników zbyt długo, wtedy będą się kruszyć podczas zwijania, starać się smażyć cienkie placki).
- Naleśniki odstawić do wystudzenia.
- FARSZ: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, posolić. Dodać drobno posiekane mięso z rosołu, chwilę podsmażyć. Dodać startą na grubych okach tarki marchewkę i pieczarki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę potrzymać na ogniu, ale nie za długo, żeby farsz nie zrobił się suchy. Zdjąć z patelni, wystudzić.
- PANIERKA: płatki zmielić dokładnie w blenderze kielichowym lub malakserze. Przesypać na talerz, dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Do miseczki wbić jajka i rozkłócić.
- KROKIETY: Na środek naleśnika nakładać farsz, ugniatając go ďłonią, żeby był zwarty. Zawijać naleśniki. Obtoczyć je najpierw w jajku, a następnie w płatkach zmieszanych z mąką. Krokiety smażyć z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.