15.2.19

Bezglutenowe ciasto drożdżowe

Drożdże i ja niespecjalnie się lubimy, dlatego to jest bodajże mój drugi drożdżowy  udany wypiek, a do tego bezglutenowy. Cieszę się jak dziecko mimo że drożdżowe ciasta do tych najmniej kalorycznych nie należą, ale kojarzą się z domem, z leniwą niedzielą przy filiżance kawy i Familiadzie. Chociaż użyłam tylko 50 g cukru pudru i w przepisie nie  ma oleju. Nie taka straszna ta bezglutenowa dieta. 



Bezglutenowe ciasto drożdżowe 
(Źródło: bezglutenowamama)

Składniki (forma 24 x 21 cm)

  • 300 g bezglutenowej mieszanki mąk, użyłam mieszanki do wypieku chleba firmy Balviten
  • 50 g cukru pudru, śmiało można dać 2 razy tyle
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • dowolne mrożone owoce
Kruszonka:
  • 20 g masła
  • 50 g mąki owsianej
  • 2 łyżki stewii
Przygotowanie:
  1. Owoce wyjąć, żeby się rozmroziły.
  2. Mąkę wymieszać z drożdżami. 
  3. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Podczas miksowania dodawać mleko i mąkę z drożdżami, naprzemiennie. Dodać cukier wanilinowy i zmiksować. 
  4. Powstałą masę (ciasto nie będzie bardzo gęste) przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia (moje nie specjalnie wyrosło)
  5. Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto, schować na chwilę do lodówki 
  6. Po tym czasie ciasto przemieszać, najlepiej drewnianą łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ułożyć rozmrożone owoce, porozrzucac kawałki kruszonki.
  7. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*, piec około 30 minut.
Wartość odżywcza dla 1 porcji, z kruszonką , 101 g (całość 9 porcji):   
 Kalorie: 220     
 B: 3,19   
 T: 3,83   
 W: 42,91  

        

2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP