Drożdże i ja niespecjalnie się lubimy, dlatego to jest bodajże mój drugi drożdżowy udany wypiek, a do tego bezglutenowy. Cieszę się jak dziecko mimo że drożdżowe ciasta do tych najmniej kalorycznych nie należą, ale kojarzą się z domem, z leniwą niedzielą przy filiżance kawy i Familiadzie. Chociaż użyłam tylko 50 g cukru pudru i w przepisie nie ma oleju. Nie taka straszna ta bezglutenowa dieta.
Bezglutenowe ciasto drożdżowe
(Źródło: bezglutenowamama)
Składniki (forma 24 x 21 cm)
- 300 g bezglutenowej mieszanki mąk, użyłam mieszanki do wypieku chleba firmy Balviten
- 50 g cukru pudru, śmiało można dać 2 razy tyle
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- dowolne mrożone owoce
Kruszonka:
- 20 g masła
- 50 g mąki owsianej
- 2 łyżki stewii
Przygotowanie:
- Owoce wyjąć, żeby się rozmroziły.
- Mąkę wymieszać z drożdżami.
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Podczas miksowania dodawać mleko i mąkę z drożdżami, naprzemiennie. Dodać cukier wanilinowy i zmiksować.
- Powstałą masę (ciasto nie będzie bardzo gęste) przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia (moje nie specjalnie wyrosło)
- Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto, schować na chwilę do lodówki
- Po tym czasie ciasto przemieszać, najlepiej drewnianą łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ułożyć rozmrożone owoce, porozrzucac kawałki kruszonki.
- Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*, piec około 30 minut.
Wartość odżywcza dla 1 porcji, z kruszonką , 101 g (całość 9 porcji):
Kalorie: 220
B: 3,19
T: 3,83
W: 42,91
uwielbiam drożdżówki;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń