3.2.19

Wege brownie z batatów bez glutenu i tłuszczu 

Jeszcze nie tak dawno żyłam od weekendu do weekendu, od jednego urlopu do drugiego uważając że tylko w tym czasie moje życie staje się ciekawsze i mam czym wypełnić czas. Odkąd postanowiłam organizować sobie dzień również w tygodniu stwierdzam, że tak naprawdę nie mam chwili na nudę i nic nie robienie. Pomijając pracę, dużo czasu zajmują mi sprawy okołoblogowe, a kiedy nie piekę, nie robię zdjęć czy nie piszę, czytam książki i uczę się niemieckiego (moje noworoczne postanowienia). Chociaż  na naukę poświęcam 15-20 minut dziennie, to w skali roku jednak robi swoje i jakąś wiedzę przyswoję. Kiedy wieczorem włączam serial to wykorzystuję ten czas na kolejne 20 minut lekkich ćwiczeń. Mam też czas na przytulanie, czy zrobienie lunchboxów do pracy. A jak się bardzo postaram to wcisnę w swój grafik również godzinę basenu. I każdego dnia kładę się spać z poczuciem, że mijający dzień wykorzystałam godnie. 
Godnie wykorzystałam też sobotnie popołudnie piekąc brownie z batatów. W końcu, bo kupiłam je chyba z miesiąc temu i cud, że jeszcze nadawały się do użytku. 

Wege brownie z batatów bez glutenu i tłuszczu 
(Źródło: elavegan.com)

Składnik (forma 24 x 21 cm):
  • 450 g batatów
  • 200 g bananów (waga po obraniu)
  • 120 ml mleka (użyłam sojowego)
  • 120 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki owsianej
  • 40 g mielonych migdałów 
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 30 g stewii
  • 1 płaska łyżeczka sody
Przygotowanie:
  1. Batata obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić i trochę przestudzić.
  2. Ugotowanego batata zblendować dokładnie z bananami i mlekiem.
  3. W misce wymieszać ze sobą suche składniki. Do suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w rozgrzanym do 180* piekarniku przez około 30 minut. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji, 112 g (całość ma 9 kawałków) 
Kalorie: 180 
B: 3,96
T: 3,67
W: 33,76



5 komentarzy:

  1. Bardzo zdrowe brownie.
    Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy8/31/2019

    Na ciepło nie do zjedzenia, wręcz okropne, ale jak jest dobrze schłodzone to nawet smaczne 😋
    Domi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie zajebiste, nie musiałam to schłodzić, żeby zjeść

      Usuń
  3. Mozna zastapic czyms banany i migdaly?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdały pełnią rolę tłuszczu a banany jajek. Więc można w tę stronę kombinować ale to już będzie zupełnie inne ciasto.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP