Jeszcze nie tak dawno żyłam od weekendu do weekendu, od jednego urlopu do drugiego uważając że tylko w tym czasie moje życie staje się ciekawsze i mam czym wypełnić czas. Odkąd postanowiłam organizować sobie dzień również w tygodniu stwierdzam, że tak naprawdę nie mam chwili na nudę i nic nie robienie. Pomijając pracę, dużo czasu zajmują mi sprawy okołoblogowe, a kiedy nie piekę, nie robię zdjęć czy nie piszę, czytam książki i uczę się niemieckiego (moje noworoczne postanowienia). Chociaż na naukę poświęcam 15-20 minut dziennie, to w skali roku jednak robi swoje i jakąś wiedzę przyswoję. Kiedy wieczorem włączam serial to wykorzystuję ten czas na kolejne 20 minut lekkich ćwiczeń. Mam też czas na przytulanie, czy zrobienie lunchboxów do pracy. A jak się bardzo postaram to wcisnę w swój grafik również godzinę basenu. I każdego dnia kładę się spać z poczuciem, że mijający dzień wykorzystałam godnie.
Godnie wykorzystałam też sobotnie popołudnie piekąc brownie z batatów. W końcu, bo kupiłam je chyba z miesiąc temu i cud, że jeszcze nadawały się do użytku.
Wege brownie z batatów bez glutenu i tłuszczu
(Źródło: elavegan.com)
Składnik (forma 24 x 21 cm):
Godnie wykorzystałam też sobotnie popołudnie piekąc brownie z batatów. W końcu, bo kupiłam je chyba z miesiąc temu i cud, że jeszcze nadawały się do użytku.
Wege brownie z batatów bez glutenu i tłuszczu
(Źródło: elavegan.com)
Składnik (forma 24 x 21 cm):
- 450 g batatów
- 200 g bananów (waga po obraniu)
- 120 ml mleka (użyłam sojowego)
- 120 g mąki ryżowej
- 30 g mąki owsianej
- 40 g mielonych migdałów
- 20 g gorzkiego kakao
- 30 g stewii
- 1 płaska łyżeczka sody
Przygotowanie:
- Batata obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić i trochę przestudzić.
- Ugotowanego batata zblendować dokładnie z bananami i mlekiem.
- W misce wymieszać ze sobą suche składniki. Do suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w rozgrzanym do 180* piekarniku przez około 30 minut.
Wartość odżywcza dla 1 porcji, 112 g (całość ma 9 kawałków)
Kalorie: 180
B: 3,96
T: 3,67
W: 33,76
Bardzo zdrowe brownie.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :)
Na ciepło nie do zjedzenia, wręcz okropne, ale jak jest dobrze schłodzone to nawet smaczne 😋
OdpowiedzUsuńDomi
dla mnie zajebiste, nie musiałam to schłodzić, żeby zjeść
UsuńMozna zastapic czyms banany i migdaly?
OdpowiedzUsuńMigdały pełnią rolę tłuszczu a banany jajek. Więc można w tę stronę kombinować ale to już będzie zupełnie inne ciasto.
Usuń