Owszem, mam w domu męża kucharza, ale kiedy chcę ograniczyć mięso w naszej kuchni, obiady wolę przygotowywać sama. A po drugie kontroluję ilość użytego oleju. Odkąd liczę kalorie, chociaż teraz już nie liczę tak skrupulatnie...więc inaczej - kiedy liczyłam kalorie olej do smażenia odmierzałam łyżką. Byłam w prawdziwym szoku jak jedna łyżka to wizualnie mało, a to przecież tyle kalorii, które mogą zrujnować fit posiłek. Do smażenia tych kotletów użyłam czterech łyżek oleju, to naprawdę niewiele, jak nie wierzycie odmierzcie łyżką a zdziwicie się tak jak ja kiedyś.
Kotlety gryczane bez glutenu
Składniki (ok 8 sztuk):
Kotlety gryczane bez glutenu
Składniki (ok 8 sztuk):
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g pieczarek
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki owsianej/ryżowej + do obtaczania
- 2 łyżki bezglutenowej bułki tartej + do obtaczania
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować, przestudzić.
- Do kaszy dodac posiekaną drobno cebulę i starte na grubych okach pieczarki. Wbić jajko, dodać mąkę i bułkę tartą, przyprawić. Wymieszać.
- Na talerzyk wysypać trochę mąki i bułki do obtaczania kotletów.
- Zwilżonymi dłońmi z masy formować kotlety, mocno dociskając. Obtaczać w bułce, układać na desce.
- Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie dostatecznie gorący smażyć kotlety, z obu stron do zrumienienia.
Wartość odżywcza dla 1 sztuki, bez oleju do smażenia:
Kalorie: 73
B: 3,12
T: 0,8
W: 13,86
a czy można zamiast smażyć - upiec w piekarniku? jeśli tak, to jaka temperatura i czas?
OdpowiedzUsuńPewnie by sie dalo. Nie jestem w stanie przewidzieć jaka temperatura i czas kiedy sama tego nie próbowałam.
Usuń